Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Sofie Eriksson: Privatisering viktigare än personalen i Region Dalarna

Barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Region Dalarna. Skylt utanför Falu lasarett.

Bild: Arkivbild, Lars Dafgård

Annons

Privatiseringen av Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Dalarna skedde mot personalens vilja. Istället för att fråga patienterna, de anhöriga, socialtjänsterna, elevhälsan och sin egen personal beslutade högern i Region Dalarna att privatisera. Nu börjar vi se konsekvenserna; personalen flyr verksamheten.

På ett år har 111 anställda inom psykiatrin i Region Dalarna antingen sagt upp sig eller bytt arbetsplats. Senaste dagarna har det rapporterats om massuppsägningar på BUP i Mora, en följd av bristande tilltro till ledningen men också på grund av kommande privatiseringar.

Barn- och ungdomspsykiatrin har stora problem, i Dalarna och på andra ställen i vårt land. För detta har många partier ansvar, också mitt eget.

Annons

Behoven har ökat lavinartat och det finns fog för en omfattande diskussion om vad som gör att våra barn och unga mår så dåligt. Vi måste också som vuxna se till att möta behoven med vård och andra insatser.

Annons

Köerna är alldeles för långa till BUP i Dalarna, och har så varit under lång tid. Man verkar dessutom ha mörkat hur långa köerna faktiskt är. En granskning av detta är inledd. Situationen är allvarlig, och något måste göras.

De som arbetar med barn och unga som har psykisk ohälsa lyfter ofta fram att samordningen brister. Det är alldeles för vanligt att barn faller mellan stolarna. Jag tror vi är många som har erfarenhet av detta, som känner någon eller själva varit där. En ung person uppvisar symtom på psykisk ohälsa, söker vård, men sedan tar det stopp. Det blir väntetider, man blir bollad mellan olika insatser, man måste återberätta, börja om, och vänta igen.

Av alla jag pratat med är det ingen som nämnt att en privatisering skulle lösa problemet, snarare skapa nya. Ännu fler aktörer, med ännu sämre samordning, leder inte till en bättre sammanhållen vård. Att de dessutom är privata och drivs med vinstintresse leder till ytterligare orosmoln. Det finns exempelvis risk att barn med “enklare”, mer lättdefinierade, behov prioriteras framför de med komplex problematik.

Under privatiseringsdebatten i regionfullmäktige lyftes argumentet att “man måste våga lite nytt”. Ja, kanske det. Men borde det inte vara något efterfrågat man då provar? Istället för något som personalen mangrant har protesterat emot?

Region Dalarna har för övrigt mottagit hundratals miljoner kronor från regeringen för att satsa på välfärden. Det finns pengar, om så bara högern hade velat, att prioritera till barn och unga.

Annons

Annons

Och helt ärligt… Om det är någonting vi provat i det här landet, som svar på alla problem, utan tillräckligt goda resultat - ja, då är det privatisering inom välfärden. Och se vart det tog oss; sönderslagen vårdkedja, perversa vinstuttag ur välfärden, sämre beredskap, ökad ojämlikhet. Var det värt det? Ska vi verkligen experimentera med barn och unga? Nu börjar vi dessutom se konsekvenserna: minskad tilltro till arbetsgivaren från personalen. Sämre arbetsmiljö. Uppsägningar. Är det värt det?

Man skulle ju kunna “prova” något annat också. Till exempel tillföra mer resurser, anställda fler, ha en bättre personalpolitik, mer inflytande, bättre samordning. Istället kallar Ulf Berg (M) BUP för “ett slukhål”. Men att anställa två personer att granska och kontrollera de kommande privata aktörerna, det har man råd med.

Region Dalarna har för övrigt mottagit hundratals miljoner kronor från regeringen för att satsa på välfärden. Det finns pengar, om så bara högern hade velat, att prioritera till barn och unga.

Sofie Eriksson

Bild: Christian Larsen

Sofie Eriksson

(Socialdemokrat)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy