Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Bra läge för S men omikron inger oro

Väljarnas partisympatier

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Magdalena Andersson (S) på EU-möte i Bryssel. Foto: Johanna Geron / Pool Photo via AP.

Annons

Fredag kväll 17/12 publicerades Sifos mätning av partiernas väljarstöd i december. Mätperioden var 6 till 16 i denna månad. Resultatet bekräftade den uppgång för S som flera andra institut visat. S noterade 31,1. Uppgången är 2,2 procentenheter på en månad och 4,5 de senaste två månaderna.

Den senaste dryga månaden har haft händelser som S-kongressen där Magdalena Andersson valdes som partiledare, regeringsbildningen med förhandling mellan S och V om villkor för att V skulle tolerera S som regeringsbildare, MPs avhopp från regeringen, upprepade omröstningen om statsminister och omröstningen om budget där C lade ned rösterna och gjorde så att en reservation från SD, M och KD vann. Och turbulens runt tre av S-ministrarna.

Annons

Väljarna verkar inte ha begripit sig på det agerande som C har haft när C låter S-sidans kandidat bli statsminister men den M-ledda sidans budgetreservation vinna. C har därmed tappat väljare, från 8,1 procent till 7,0.

Annons

MP, som lämnade regeringen när budgetreservationen från SD, M och KD med bland annat sänkt bensinskatt gick igenom, minskade från 3,6 procent sista månaden partiet satt i regeringen till 3,2. Det är lägsta stödet för MP på nästan 20 år. En del har hävdat att MP ståendes utanför regeringen skulle ha lättare att profilera sig och öka i väljarstöd likt i flera andra länder. De veckor MP varit utanför regeringen har det dock inte skett.

Det fjärde partiet i Anderssons underlag som statsminister, V, ökade lite grann från 9,4 till 9,7. Det skedde samtidigt som S ökade ganska mycket, plus 2,2 procentenheter på en månad. Det verkar därmed som om S-ökningen inte har gått ut över V.

L ökade visserligen, från 2,3 i november till 2,8 nu. Men det är ändå både en låg nivå för partiet och klart under riksdagens spärr på fyra procent.

De tre partierna S, V och C som röstade för eller nedlagt för Magdalena Andersson som statsminister (MP gjorde det också, men hamnar utanför riksdagen nu enligt Sifo) skulle få en majoritet i riksdagen med 180 mandat. De tre partierna i oppositionen till höger skulle få 169. M minskade i Sifo från exakt 21 procent till exakt 20 nu. Det skulle vara nästan samma väljarstöd som i valet 2018 för M.

Ämnen som brukar gynna M, som brottslighet och bekämpning av det, och ekonomi med både kostnader för energi och skatter på det och ökad nivå på inflationen, har varit centrala. Ändå har M minskat och ligger på samma nivå som i senaste valet.

Annons

Annons

Utvecklingen i pandemin nu med omikronvarianten kan påverka väljarnas sympatier för partierna. Men just nu ligger det ensamt regerande S bra till.

Också SD har minskat den senaste månaden, från 20,3 procent till 19,7, trots att frågan om brottslighet som borde gynna partiet varit central och att partiet fått förhandla fram en budgetreservation med M och KD och att den vann omröstningen i riksdagen.

Kristdemokraterna ökade visserligen en halv procentenhet till 5,1 senaste månaden, men partiet ligger ändå drygt en procentenhet under sitt valresultat 2018. De tre partierna till höger ligger tillsammans bara 1,2 procentenhet över sitt sammanlagda väljarstöd 2018. Räknas L till dem ligger de fyra partierna 1,5 procentenhet under sitt sammanlagda väljarstöd 2018.

I politiken kan läget ändras fort. Coronapandemin är i ett kritiskt skede nu igen med den snabba spridningen av omikronvarianten. Det kan påverka samhället på många sätt, med påfrestningar på sjukvården och begränsningar och avmattning i ekonomin. Regeringen och myndigheterna har att bemöta detta nu närmaste tiden. Utvecklingen i pandemin nu med omikronvarianten kan påverka väljarnas sympatier för partierna. Men just nu ligger det ensamt regerande S bra till.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy