Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
I ett skitsamhälle blir barn rånare

Brottsbekämpning

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Egentligen beskriver Annika Molander som jobbar på Drogfri skola i Gävle det bäst. Barn hamnar i droghandeln för att det ger pengar och status. Man ser upp till äldre kriminella och glorifierar dem.

"De är de häftigaste i området. De har fina kläder och pengar. Det handlar inte om att åka i Rolls Royce, men de kan äta på pizzerian. Det är på den nivån. Det är stålarna och drömmen om flärd. Många kommer från marginaliserade familjer där det inte finns mycket pengar."

Det är ett sånt enormt underbetyg till samhällsutvecklingen i Sverige. Men också en beskrivning av vad som är lösningen.

Annons

Anmälningarna av ungdomsrån har dubblerats. Foto: Adam Ihse / TT

Annons

Att anmälningar om ungdomsrån dubblerats enligt BRÅ mellan 2015 och 2019 borde egentligen inte förvåna någon. Klassklyftorna har ökat mer i Sverige än i något annat OECD-land under de senaste årtiondena, och det borde Magdalena Andersson verkligen ta hårdare tag mot.

Ingen blir kriminell för att man är fattig. Men i ett samhälle där status och pengar är viktigt leder klassklyftor fram till rån. Det är tydligt. De som rånar är inte rika. De kommer från fattiga familjer i fattiga områden. Vad som stjäls är statusprylar. Mobiltelefoner, märkeskläder och trådlösa hörlurar. Så ser det ut även bland personrånen vuxna begår. Men då handlar rånen om Rolexklockor.

Enligt brottsförebyggande rådet är majoriteten av de misstänkta ungdomsrånarna pojkar mellan 15–17 år med utländsk bakgrund som bor i socialt utsatta områden. Inte rika. Skälen till att de rånar är enligt BRÅ att de behöver pengar, vill ha status, att det är spännande eller att det finns en konflikt mellan offret och rånaren.

Alla pratar om att stoppa nyrekryteringen till gängen. Moderaterna mässar om föräldraansvar och hårdare tag, Socialdemokraterna ska slå sönder gängen och alla säger sig vilja stoppa utvecklingen. Ändå har anmälningarna av ungdomsrånen dubblerats mellan 2015 och 2019. Ändå är 10-åringar i Gävle del av knarkhandeln.

Den som skapar ett skitsamhälle tvingas själv leva i det. Det är där vi är nu. När klyftorna blir stora blir det allt svårare även för medelklass och rika att skydda sig från konsekvenserna av det. Vi lever allt längre ifrån varandra och uppenbarligen minskar också vår empati för varandra med avståndet.

Annons

Annons

Patrik Wahlén är ordförande för investmentbolaget Volati. På Twitter skrev han för en tid sedan ett inlägg på Twitter som fick stor uppmärksamhet. "Ringer på dörren. En DHL kille utanför. Pulsen går upp. Vågar jag öppna dörren. Öppnar appen med larmknappen. Sverige 2021."

Polisen hade under de här dagarna lyckats avvärja ett klockrån och gripit gängkriminella som förklätt sig DHL-bud. För tweeten fick Wahlén utstå en hel del hån. Det är faktiskt helt orimligt och direkt osmakligt.

Oavsett vem vi är måste vi kunna känna oss trygga i Sverige. Kan vi inte känna empati med människor oavsett vilka de är och var de kommer ifrån kommer samhällskontraktet till sist raseras. Solidaritet är grunden för hela det svenska samhället. Det är tragiskt att en 10-åring i Gävle dras in i knarkhandeln för något så futtigt som några hundralappar. Men det är också tragiskt att Patrik Wahlén måste vara så rädd i sitt eget hem.

Alla förlorar när klyftorna ökar.

Ungdomsrån är del av meritlistor där examen tas i gängkriminalitet. Visst kan vi skrika om hårdare tag och strängare straff och utreda gangsterrap. Men utan en rimlig fördelningspolitik, samhällets närvaro även i utsatta områden och skolor som gör en karriär lik Patrik Wahléns till en möjlighet för fler kommer inget hända.

Gängkriminella är inte dumma i huvudet. Vad hade hänt om de upplevt andra vägar framåt som möjliga? Vad hade de kunnat åstadkomma då?

Självklart ska den som begår brott sitta i fängelse. Men vad gör vi med barnen som rånar? Kan det vara så att det faktiskt finns problem i Sverige som leder till rånen som inte går att lösa med hjälp av straffskalor?

Naturligtvis. Men uppenbarligen väljer partier som bland annat Moderaterna och tyvärr också i viss mån Socialdemokraterna att göra det enkelt för sig. Att förändra ett helt samhälle är svårt och dyrt. Det är trots allt mycket enklare och dessutom mycket billigare att bara justera en straffskala.

Då får man också tyst på väljare som skriker efter blod snarare än lösningar.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan