Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Finland väljer igen stridsplan från USA hellre än Sverige

Finlands köp av nya stridsflygplan

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Testflygning av JAS 39 Gripen E i november 2018. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Annons

Affärer på det militärindustriella området är speciella. I dem tas inte bara affärsmässiga hänsyn, som om vad produkter och tjänster kostar och har för kvaliteter. Även säkerhetspolitiska aspekter tas med i beräkningarna. Ofta talas det dock tyst om det.

Därför är det inte alltid det som kan framstå som det bästa eller logiska alternativet som vinner anbud. Vad som menas med bästa kan förstås variera. Men i betydelser som effektiva, mest för pengarna och annat som brukar vara väsentligt vid inköp av andra varor eller tjänster än militära.

Vid köp av militära produkter och tjänster, som stridsflygplan, stridsfartyg, ubåtar, helikoptrar, stridsvagnar med mera kommer alltså en säkerhetspolitisk dimension in. Den kan spela roll på olika sätt.

Annons

Nyligen gav Australien besked om att landet ska skaffa nya ubåtar från USA, inte från Frankrike som landet först hade bestämt sig för att köpa från. För Australien blev nämligen ett tätare samarbeta i en allians med USA och Storbritannien om att hävda farvattnen i landets närhet mot Kinas ökade militära ambitioner där viktigt.

Annons

Flera länder runt om i världen har även visat sitt säkerhetspolitiska oberoende genom att göra inköp av exempelvis stridsflygplan från ett annat land än det som det landet brukar, eller förväntas, köpa sådana från. Sverige och Jas 39 Gripen kom i fråga i flera sådana fall.

I flera av dem har man velat markera självständighet från stormakter i samband med köp av stridsflygplan. Det kan ha gynnat Jasplan från svenska Saab. Tekniska prestanda och delar av köp som innefattar service och annat spelar förstås stor roll. Men om val står mellan likvärdiga alternativ kan politiska val inverka, för att markera självständighet eller trofasthet. Så kan det vara även om det inte sägs av köparlandet.

Dessutom har fler alternativ för "köp" utvecklats. Gällande Jas finns inte bara köp utan även möjlighet att hyra både begagnade, uppgraderade och nya plan. Exempelvis Sydafrika och Thailand har köpt Jasplan medan bland annat Ungern och Tjeckien hyr Jasplan.

Måndag 6 december kom uppgifter om att Finland avser köpa nya stridsflygplan från USA och Lockheed Martin, modellen F-35. I så fall förlorar svenska Jas 39 Gripen affären. Jas var ett av alternativen som Finland hade. Tre andra var europeiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafael och Boeing F-18 Super Hornet från USA.

Finland har cirka 60 F-18 Hornet som ska ersättas. De skaffade Finland för nästan 30 år sedan i en uppmärksammad affär. I Sverige hoppades man då att Finland skulle välja Jas 39 Gripen. Men Finland valde amerikanska F-18.

Annons

Annons

Här kan nämnas att Jas 39 Gripen då och i versionen nu är ett relativt litet plan med en jetmotor. F-18 är ett större, tyngre plan med dubbla jetmotorer. F-18 kan vara länge i luften. Det Jasplan som fanns då hette A/B som version. Sedan dess har uppgraderingar gjorts. C/D heter den version och som svenska flygvapnet främst har nu.

E/F heter den version av Jas 39 Gripen som ska tillverkas nu, som var aktuell för Finland. B, D och F är tvåsitsiga varianterna. På samma sätt är F-18 Super Hornet en uppgraderad version av F-18.

Det blev en debatt om Finlands val av F-18 1992. I Sverige tyckte många att Finland svek Sverige när landet inte valde det svenska planet som med objektiva mått mätt var både bra i prestanda och nyligen utvecklat.

Det kan tilläggas att båda länderna hade borgerliga regeringar. I den svenska fanns statsminister Carl Bildt (M) och försvarsminister Anders Björck (M), både med stort intresse för militära frågor och för säkerhetspolitik.

Även om formella skäl som prestanda och livslängd stämmer för Finlands val finns aspekten att Finland, som står utanför Nato, vill hålla sig väl med stormakten USA när Ryssland rustat upp

Finland angav objektiva kriterier för sitt val, som att F-18 passade landets behov, som att kunna flyga länge, från basering i norra Finland till Helsingfors och åter, samt att det fanns flera plan att få snabbt vilket inte var fallet med Jas. F-18 hade varit i drift länge och var beprövat vilket inte nyutvecklade Jas var.

Annons

Försvarspolitiska affärer omges ofta av hemlighet. Men Finlands affär skulle vara på storleksordningen 100 miljarder kronor. Det skulle ha inneburit den största exportaffären för Sverige om den blivit av.

Annons

Lång livslängd och bra prestanda hos F-35 uppges av Finland vara viktiga faktorer i valet av plan. Formellt är det försvarsmakten i Finland som föreslår regeringen att göra köpet och regeringen har sagt sig komma följa försvarsmaktens val.

Med tanke på att Sverige och Finland nu har ett nyligen utvecklat tätare försvarssamarbete hade ett val av Finland om att köpa Jas 39 Gripen E/F varit logiskt. Men Finland valde återigen amerikanskt.

Även om formella skäl som prestanda och livslängd stämmer för Finlands val finns aspekten att Finland, som står utanför Nato, vill hålla sig väl med stormakten USA när Ryssland rustat upp och uppträder aggressivt i Ukraina och Georgien. Finland väljer då stridsflygplan från USA igen hellre än Jas från Sverige.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy