Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Prästen Grund Bengt Andersson, Hosjö till minne

Prästen Grund Bengt Andersson, Hosjö, har avlidit i en ålder av 100 år. Foto: Privat

Annons

Prästen Grund Bengt Andersson, Hosjö, har avlidit i en ålder av 100 år. Närmast sörjande är döttrarna Karin och Anna samt sonen Anders med familjer samt släkt och vänner.

Bengt föddes och växte upp i Nås. Efter studier prästvigdes Bengt och fick en av sina första tjänster i Spannarboda, Näsby Fellingsbro församlingar, Lindesberg. Han bodde där tillsammans med hustrun Barbro åren 1953-1960. Barbro var utbildad sjuksköterska. Dottern Karin föddes i Spannarboda 1953.

Annons

Annons

Grund Bengt flyttade tillbaka till Dalarna 1960. Det var en jättebra grej berättade Grund Bengt i en tidningsintervju när verksamma kyrkoherdar de senaste 45 åren träffades i Svärdsjö i oktober 2018. Grund Bengt fick först tjänst som komminister åren 1960-1973 och sedan som kyrkoherde 1973- 1985.

Under Svärdsjöåren var Grund Bengt en uppskattad konfirmationspräst bland oss ungdomar som hade förmånen att lära känna Bengt under konfirmationsläsningen en dag i veckan som avslutning på skoldagen. På den tiden kom prästen och ofta prästerna då vi var flera grupper som läste konfirmation till Centralskolan i Svärdsjö. På helgerna besökte vi konfirmander gudstjänsterna i Svärdsjö kyrka ofta efter en cykeltur till kyrkan. Konfirmander i och nära Svartnäs besökte givetvis gudstjänsten i Svartnäs kyrka.

Grund Bengt talade med alla konfirmander i grupperna och lärde sig till och med våra kamratliga flick- och pojknamn. Namn som han mindes hela livet och som han tilltalades oss med när vi hade förmånen att träffa honom. Han mindes till och med de yrkesdrömmar som vi hade.

Grund Bengt var också en populär vigselpräst. Flera brudpar vittnar om telefonsamtal när brudparen firade sina olika brons-, silver- och guldbröllop.

Grund Bengt bosatte efter Svärdsjötiden på Skutudden, Hosjö och flyttade sedan till närliggande Sandvikshagen också i Hosjö.

Annons

Som pensionär fortsatte Grund Bengt att hjälpa flera församlingar bl. a Hosjö med kyrkoförrättningar. Grund Bengt var också medlem i kyrkorådet och kyrkvärd i Hosjö församling.

Annons

Genom sitt personintresse och uppriktiga engagemang hade Grund Bengt lätt att få med sig medarbetare och vänner i sitt arbete och projekt.

Hans inspirationskänsla och engagemang kommer vi att sakna.

För konfirmander i Svärdsjö, Björn Allringer, Mora, Tommy Olsson, Linghed, Birger Back, Hosjö och Ola Höglund, Linghed

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy