Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Ulla-Britta Lagerroth till minne

Ulla-Britta Lagerroth, professor em. i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, har avlidit vid en ålder av 94 år. Hennes forskning om Selma Lagerlöfs författarskap och särskilt hennes idévärld var banbrytande. Ulla-Britta Lagerroths insatser för att främja intresset för Lagerlöf ledde till ett långvarigt engagemang både i Selma Lagerlöf-sällskapet och Mårbackastiftelsen.

Annons

År 1963 kom doktorsavhandlingen om Körkarlen och Bannlyst och sedan dess har Lagerroth skrivit drygt 20-talet artiklar om Selma Lagerlöf. Hon har även publicerat ett antal studier över C.J.L Almqvist, Hjalmar Bergman och om Pär Lagerkvist som dramatiker samt en författarskapsbiografi över Johannes Edfelt. Lagerroth har skrivit speciellt om svensk 1800-talsteater och om intermediala problem som ”textens teatralisering”.

Annons

Selma Lagerlöf-sällskapet bildades 1958 då hundraårsminnet av Lagerlöfs födelse högtidlighölls. Ulla-Britta var med i förberedelserna inför bildandet och fungerade sedan tolv år som sekreterare. Tillsammans med Nils Afzelius, bibliotekarie vid Kungliga biblioteket, inledde hon då en omfattande utgivning av forskning, bland annat Lagerlöfstudier där annars svårtillgängliga uppsatser samlats och spritts till sällskapets medlemmar och en intresserad allmänhet. När den artonde utgåvan av Lagerlöfstudier utkom 2018 medverkade Ulla-Britta med en av sina inflytelserika artiklar om Lagerlöfs idévärld samt en nyskriven artikel om Kejsarn av Portugallien.

Ulla-Britta var in i det sista, trots ryggbesvär och fysiska åkommor, intellektuellt aktiv och publicerade sig. Våren 2021 utgav hon tillsammans med Lisbeth Stenberg ett dittills opublicerat drama av Selma Lagerlöf, Sankta Annas kloster, med inledning och kommentarer.

Efter sin tid i Lagerlöf-sällskapet var Lagerroth i 24 år ledamot av Mårbackastiftelsen, de sista fem åren vald till ordförande. Under början av 1990-talet var hon som stiftelsens ordförande en drivande kraft för att reda upp den svåra ekonomiska kris som stiftelsen då hamnat i.

Annons

För sina insatser som Lagerlöf-forskare har hon tilldelats såväl ”Ingmarstipendiet” som ”Mårbackapriset”.

Annons

När Ulla-Britta Lagerroth nu lämnat oss efter ett unikt långt aktivt liv av forskning och engagemang uppstår ett tomrum som inte går att fylla. Men den solida grund som hon var med att lägga för efterföljande forskare finns kvar och kan inspirera kommande generationer.

Eva Eriksson, ordförande i Selma Lagerlöf-sällskapet

Karl-Johan Adolfsson, ordförande i Mårbackastiftelsen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy