Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Falska verklighetsbilder i juletid och all annan tid

Politik och konspirationsteorier på internet

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Julpynt på julgran. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT.

Annons

Med stor framgång lyckas vi övertyga barn om att tomten finns, att djur kan prata och att de dessutom behöver ha kläder. Sagoböckerna är sprängfyllda av falska verklighetsbilder.

Men sanningen om tomten och de påklädda djuren kommer alltid fram, vilket inte hindrar oss från att lura in nästa generation barn i samma påhittade värld. Den typen av lurendrejeri är dock bra, det väcker barnens fantasi, utvecklar språket, tränar koncentrationen och väcker intresse.

Men det kan man inte säga om de sagor och skrönor som det finns allt för många av på sociala medier. Internet svämmar över av ljug och nonsens.

Men så är det inte heller några klåpare som är i farten, utan ofta är inläggen smarta och svåra att genomskåda. Kunskapen om hur man väcker känslor av framför allt ilska och upprördhet är stor. I en svindlade fart klickas de sedan vidare.

Annons

Annons

Att klara av att se vad se vad som är rätt eller fel är näst intill omöjligt i en tid där allt verkar vara möjligt. Allehanda konspirationsteorier, hur skruvade de än är, får tusentals anhängare.

Och där sitter vi och känner oss bortkollrade och allt mer övertygade om att det lurar bedragare bakom varje hörn, att politiker inte säger som det är, att ondsinta myndigheter och allehanda brottslingar försöker komma åt oss.

Vi uppmanas att inte svara i telefon, inte öppna dörren och inte klicka på sms från Postnord. Troligen är antalet faror som lurar i buskarna inte tillnärmelsevis lika många som vi tror.

I två år har vi dessutom levt med det ständigt närvarande coronaviruset som kommer i vågor, uppträder i kluster, skapar konflikter mellan experter och mellan vaccinerade och ovaccinerade.

Kom ihåg att inte prata med hat i munnen!

Det här håller inte. Den dysterhet och misströstan som lagt sig som en våt filt över oss är farlig och kan lura in oss på fel spår.

I september 2022 ska vi rösta fram en ny regering. Det är ingen liten grej. Det kräver förberedelser. De kritiskt granskande glasögonen måste putsas upp så vi inte faller i farstun för alla som försöker att villa bort oss.

Nu mer än någonsin gäller det att akta sig för de partier som bara är ute efter att utnyttja vår oro och rädsla. De har man ingen nytta av när samhället ska återhämta sig. Den där idén om att allt hårdare tag är lösningen på allt kan vi för övrigt lämna kvar när vi lämnar 2021.

Annons

Annons

Om man ska vara lite högtidlig så bygger vår demokrati på att vi är välinformerade när vi går till valurnorna. Hela alltet riskerar att kapsejsa om vi är uppgivna, felinformerade och missledda.

God Jul och Gott Nytt År!

Kom ihåg att inte prata med hat i munnen!

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy