Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Replik Karin Perers: Mellanskogs 27 000 medlemmar bedriver ett hållbart skogsbruk

Replik på Per Lindvalls krönika om skogspolitik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Skogsbruk. Lastning av timmer och massaved på timmerlastbil. Foto: Mellanskog.

Annons

Det är en utmaning att svara på Per Lindvalls hagelsvärm av påståenden i Dala-Demokraten onsdagen 8 december. Lindvall blandar åsikter om marknadsekonomins mekanismer med rena personpåhopp och en del felaktigheter.

Låt mig börja med att konstatera att Mellanskog är en partipoliskt oberoende förening. Vi är en kooperation som jobbar för starkare skogsägare och rikare skogar. Att medlemmar engagerar sig i samhället ser vi som positivt, och det finns Mellanskogsmedlemmar i en rad olika partier. Just jag tillhör centerrörelsen. Om Per Lindvall har konkret exempel på när han anser att jag inte har klarat att skilja på mina olika roller får han gärna förtydliga det. Annars ser jag bara svepande rallarsvingar utan substans.

Annons

På en annan punkt stämmer Per Lindvalls problembeskrivning väl med Mellanskogs. Det gäller marknadens struktur med industrier som vill hålla priserna låga och samarbetar kring virkesbyten som cementerar rådande ordning. Industrin vill ha låga råvarukostnader, vilket vi ser inte minst i Dalarna. Mellanskog delar också uppfattningen att skogsägarnas främsta ekonomiska intresse är att få så högt förädlingsvärde som möjligt ur sin skog.

Annons

Sedan blir det något slags felslut i Per Lindvalls argumentation. Varför får Mellanskog stå i fokus för Lindvalls kritik?

Låt oss fundera över vilka andra virkesköpande företag – förutom skogsägarföreningarna – som har som mål att priset på den råvara man köper ska vara så högt som möjligt? Svaret är naturligtvis att för alla andra är målet det motsatta.

I ett historiskt perspektiv har skeva maktförhållanden på marknaden lett till genomgripande och ibland tragiska konsekvenser för skogar, samhällen och skogsägare. Baggböleri brukar användas som namn för bolagens ohederliga sätt att lura till sig bondskogar. Därför finns skogsägarföreningarna! Mellanskog bildades redan 1906, i just Dalarna. Vi föddes ur tanken att vi skogsägare blir starkare tillsammans. Genom vår storlek blir vi en betydande aktör på marknaden, vi är en stark part i förhandlingar med industrin, vi har logistik för att flytta virke och vi driver priserna uppåt.

Mellanskog äger nästan halva Setra Group, en av Sveriges största träindustrikoncerner, med sju sågverk och i Långshyttan tre viktiga och växande fabriker. Det gör att våra medlemmar också får del av den förädlingsvinst som Setra gör, just i år är den rekordstor. Till skillnad från andra aktörer delar vi ut stora delar av vår vinst till våra medlemmar. Kooperationen bygger ju på ekonomisk delaktighet.

Annons

Vi arbetar för att förändra virkesmarknaden och att höja priset och lönsamheten för våra medlemmar. Mellanskogs näringspolitiska arbete är ytterligare ett sätt att på lång sikt stärka skogsägarnas möjlighet att äga och bruka skog.

Annons

Per Lindvall är som jag skogsägare i familjeskogsbruket. Vi är olika varandra. Vi är också lika varandra – i passionen för skogarnas mångfald och i intresset för högt förädlingsvärde.

Ett annat sätt att påverka prisbilden och marknadsförutsättningarna i Mellansverige är att strategiskt sända virke ut ur området. De senaste åren har Mellanskog genomfört stora investeringar i tågterminaler och hamnar. Det ger förutsättningar att nå fler kunder på en större marknad, till låga transportkostnader.

I praktiken innebär det att vi nu skickar skogsråvara både söderut och norrut i Sverige. Dessutom genomförs viktiga affärer med Finland, Baltikum och Tyskland. I spåren av granbarkborrens härjningar har vi till och med sänt containrar med timmer till Kina.

Marknads- och prisfrågor är av största vikt för oss i Mellanskog. Per Lindvall har många anmärkningar på vårt arbete – om han dessutom har konkreta förbättringsförslag får han gärna återkomma med dem. Det hjälper oss att utveckla vårt arbete. Ja, Lindvall är välkommen som medlem. Det är högt i tak när medlemmarna debatterar – och medlemspremie på virket.

Till sist något om de påstådda granåkrarna och bristen på biologisk mångfald i skogarna. Aldrig har jag påstått att det svenska skogsbruket är perfekt, eller att vi inte kan göra mer i ansvaret för miljö- och kulturvärden. Men jag vågar faktiskt påstå att Mellanskogs 27 000 medlemmar, som i genomsnitt äger en fastighet på 77 hektar och vanligtvis gör hyggen på strax under tre hektar, bidrar till en mångfald av sätt att bruka skogen – och att skogsbruket genom oss enskilda skogsägare blir bättre och mer hållbart.

Annons

Per Lindvall är som jag skogsägare i familjeskogsbruket. Vi är olika varandra. Vi är också lika varandra – i passionen för skogarnas mångfald och i intresset för högt förädlingsvärde.

Karin Perers, ordförande i Mellanskog. Foto: Matilda Kreem, Mellanskog.

Karin Perers

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy