Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Dåliga jobbvillkor gör papporna sämre

Föräldraförsäkringen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Siffrorna från Inspektionen för Socialförsäkringen är tydliga. Alldeles för många barn i Sverige får för lite tid med sina pappor.

Sämst ser det ut för barn som har pappor som är äldre, har låg lön eller är födda utanför Sverige. Det är knappast en slump.

18 procent av papporna till barn födda 2017 tog inte ut en enda pappadag. Foto: Isabell Höjman / TT

Delar av resultatet handlar naturligtvis om attityder. Både i hemmet och på arbetsplatsen. Men det handlar också om saker som arbetsvillkor. Att vara föräldraledig för den som jobbar som cykelbud eller timvikarie i omsorgen är inte lika lätt som för den med fast anställning i industrin.

Annons

Den som alltid måste säga ja till sin arbetsgivare tvingas oftare säga nej till sin familj. Det gäller även papporna med egna företag, som är hemma mindre med sina barn är papporna som är anställda.

Annons

I Sverige betyder det att hela 18 procent av barnen som föddes 2017 tvingas leva med en pappa som tagit ut noll, ja, noll, pappadagar de första två åren. 15 procent av papporna tog ut färre än 30 dagar. Det förlorar både barnen och papporna på.

Färre dagar med pappa betyder mindre självklar kontakt och roll i barnets liv. Med familj finns inget som heter kvalitetstid. Antingen har vi tid med och för varandra, eller så har vi det inte.

Att så många pappor inte använder de dagar de har rätt att vara med sina barn under de första åren i sina barns liv handlar inte bara om villkor. Det handlar såklart också om jämställdhet och attityder.

Barnuppfostran och att ta hand om barn är uppenbarligen fortfarande kvinnogöra i Sverige. Trots det fortsätter män skaffa barn. Vilket onekligen blir ganska märkligt. För varför bli pappa om man inte väljer att vara med sina barn?

Inspektionen för Socialförsäkringen lyfter i sin rapport den viktiga frågan om samhällets ansvar. Går det kanske att göra förändringar i föräldraförsäkringen som gör uttaget mer jämställt?

Men attityder till föräldraskapet borde undersökas mer ingående också. Varför tar inte fler pappor ut tid för att vara med sina barn? Vad är det för attityder bland män som grupp som leder fram till det här mönstret?

Annons

Annons

Även om Inspektionen för Socialförsäkringen är uppenbart ovillig att lyfta frågan är det ganska självklart att pappornas tid med sina barn inte bara är en fråga om föräldraförsäkringens konstruktion och arbetsvillkor. Det handlar också om vilka val man gör som familj och individ och varför man gör sina val.

Idag har svenska pappor rätt att vara hemma med sina barn i tre månader. Ändå finns det hela 18 procent av papporna som inte tar ut en enda dag under de första två åren.

Att det inte också skulle vara en fråga om brist på jämställdhet i svenska familjer och på svenska arbetsplatser faller såklart på sin egen orimlighet.

Förlorarna på det är barnen.

De föräldraförsäkringen finns till för.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan