Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Peter Hultqvist: Griptången kring Ukraina

Krönika: Säkerhetspolitik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det är något ödesmättat över vår tid. Återigen ifrågasätts de säkerhetsbegrepp som i någon mening skapat viss stabilitet i vårt närområde. Inte ens julens eller nyårets glädje eller förhoppningar om en bättre framtid kan tränga bort detta. Det är kalla vindar som sveper över vår del av Europa.

Runt Ukrainas gränser så är rysk militär förmågeuppbyggnad ett faktum. En griptång formas kring detta arma land som sedan 2014 varit i konflikt med Ryssland. Att besöka krigssjukhus i Kiev och se soldater vars ben och armar stympats och är omlagda av blodiga bandage ger minnen som inte försvinner. Hittills har Ukraina förlorat cirka 14 000 söner och döttrar i striden sedan Krim olagligen annekterades av Ryssland.

Annons

Nu kommer kraven på ryskt inflytande över olika länders säkerhetspolitiska val, kontroll över det gamla Sovjetunionens territorium, vilka man ska få samarbeta med, karaktären på övningsverksamhet – allt i strid med internationell lag och rätt. Detta drabbar även Sverige och Finland. Om sådant blir verklighet så minskar det vår frihet och vårt självbestämmande. Ett auktoritärt synsätt ställs mot ett demokratiskt.

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), t h, håller en pressträff tillsammans med Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov i Sverige. Foto: Christine Olsson / TT.

Om folkrätt och FN-stadga respekterades så skulle fred och stabilitet över världen skapas. Det är när folk och nationer på grund av stormaktsanspråk ska förnekas rätten att göra sina egna val som balanserna rubbas, den nationella suveräniteten förminskas och den råa maktutövningen dominerar. Då riskeras också freden och de enskilda människorna förvandlas till brickor i ett dödligt spel. Så ser den brutala verkligheten ut.

Jag hade möjlighet att besöka Georgien, vars landyta till 20 procent ockuperas av Ryssland. Vi tog oss till ockupationslinjen genom byar där kor och andra djur gick fritt över vägarna. Toppmodern huvudstad i Tbilisi ställdes mot landsbygd i behov av stora satsningar. Vid gränsen mot ockupationen kunde man se de ryska styrkornas förläggningar. Kameror från andra sidan fotograferade oss.

Samtidigt som pressen mot Ukraina hårdnar så prövas nu demokratiska stater av ett auktoritärt Rysslands krav.

Annons

Svenskar i EU:s övervakningsinsats berättade om sina försök att bidra till lugn vid gränslinjen. Ockupationens mörka skugga var mycket närvarande. Vad har ryssarna där att göra? I huvudstaden Tbilisi talade våra värdar om hotet mot Georgiens existens som fri nation. Så blir det när avståndet till ockupationens vardag är 45 kilometer.

Annons

I Sveriges närområde så närmast exploderar cynismen i Belarus när flyktingar används som ett säkerhetspolitiskt instrument. Fattiga människor som lurats till vår del av Europa i hopp om ett bättre liv blir en del i en hybridkrigföring som syftar till att underminera det demokratiska Europa.

Samtidigt som pressen mot Ukraina hårdnar så prövas nu demokratiska stater av ett auktoritärt Rysslands krav. Enda sättet att klara denna situation är att den demokratiska världen gemensamt står bakom varje nations rätt till oberoende, rätten att fatta sina egna beslut och respekt för internationell lag. Börjar det kompromissas är Europa på ett sluttande plan. Strävan efter stormaktstatus innebär då att små nationers rätt till självbestämmande kraftig reduceras.

Ingen vill leva under eller i skuggan av en stövel.

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Jessica Gow / TT.

Peter Hultqvist

(S), försvarsminister

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan