Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskDalarnas län

Göran Greider
Kort julhälsning från sjukhuset

God Jul!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sara Stedy. Foto: Göran Greider.

Annons

Sara Stedy heter den där blåa stolen som som står på mitt sjukrum. Den ser ut som en blå insekt med hopfällbara vingar. Men jag ser på den nästan med kärlek. Med hjälp av den har jag äntligen börjat kunna stå upprätt.

En undersköterska, som tidigare arbetat som FN-soldat, ropade i början åt mig när jag stod på den: räta på ryggen! Och när jag gjorde det kände jag faktiskt hur nya krafter strömmade genom kroppen, en kropp där muskler - denna färskvara - försvagats efter en tid i respirator och sängliggande.

Häromdan fick jag dessutom en rullstol. Vilken frihet! Jublande rullade jag genom sjukhuskorridorerna. Jag åkte direkt och köpte två flaskor julmust. Tyvärr hade jag inte kraft nog i fingrarna för att öppna dem. Och dagen efter hade jag en våldsam träningsvärk i överkroppen. Men Sara Stedy och rullstolen betraktar jag som två fantastiska julklappar.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: Göran Greider från sjuksängen: "Besegrat döden två gånger"

*

Den här julen liknar för min del ingen annan. I am not driving home for Christmas, som Chris Rea inte sjunger i den fina julsången.

Men jag är glad att jag överlevt en rätt våldsam attack från RS-viruset. Jag skulle tro att det är många bakterier och virus som nu, efter en lång pandemi, står beredda att överfalla oss. Jag sa till en läkare häromdagen: Den där förbannade Coronakommissionen borde inte ha påbörjat sitt arbete förrän som tidigast denna sommar.

Det har hela tiden varit min uppfattning - pandemins alla konsekvenser kommer inte att kunna överblickas på många år än. Att kommissionen drevs fram innan vi ens är halvvägs genom pandemin handlar bara om politisering av en fruktansvärt komplex fråga.

Hjul på rullstol. Foto: Göran Greider.

*

Nåja, det var inte det jag egentligen skulle säga här: jag vill bara hälsa alla läsare en riktigt god jul, hylla all underbetald vårdpersonal som kämpar på underbemannade sjukhus och uttrycka min glädje över de två viktigaste julklappar jag fått (om än blott till låns): Sara Stedy och en rullstol.

Annons

Jag vill även hälsa själva statsministern, Magdalena Andersson god jul - hon verkar faktiskt ha gett Socialdemokratin en viss nytändning. Och från Chile till Tyskland ser det ju nu ut som om nyliberalismen är mer eller mindre stendöd.

God jul, kära läsare. Snart ses vi mer permanent i spalterna.

Göran Greider. Foto: Göran Greider.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy