Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Alf Svensson-dokumentär visar en bit nutidshistoria

Dokumentären i SVT om Alf Svensson

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Jag såg dokumentären om Alf Svensson i SVT, Partiledare av Guds nåde. Här tas främst den andra av de två delarna upp. Alf Svensson var partiledare i 31 år, ett rekord i Sverige och ytterst få har lett ett parti så länge i något annat land. Hans parti, Kristen Demokratisk Samling, bildades 1964. En orsak var att kristendomsundervisningen i skolan skulle ersättas av religionsundervisning. KDS och de som bildade partiet var emot det.

Andra orsaker fanns också. Många av de som engagerade sig i KDS var exempelvis emot abort. Abort blev dock lättare att göra i Sverige från mitten av 70-talet. Lewi Pethrus, ledare i Pingströrelsen, var initiativtagaren till att bilda KDS. Birger Ekstedt var partiets första ledare i nästan tio år. Partiet fick i flera val runt två procent av rösterna och hade motvind i vänstervindarna runt och efter 1968.

Annons

Annons

Efter Ekstedt blev Alf Svensson partiledare 1973. Under bådas partiledartider talades det från borgerligt håll om att en röst på KDS var bortkastad. Detta eftersom partiet hade liten chans att komma in i riksdagen och riskerade dra bort röster som främst skulle ha gått till borgerliga partier och kunnat avgöra val. Socialdemokraterna gynnades alltså indirekt av att KDS fanns.

I valet 1973 kom rösterna på KDS att bli avgörande. En borgerlig valseger skulle antagligen kommit redan då om inte KDS funnits. Talet om den bortkastade rösten upprepades i valen fram till 1982. I folkomröstningen om kärnkraft 1980 var KDS tillsammans med Centerpartiet och VPK för Linje 3, som ville avveckla kärnkraften på tio år.

Före detta partiledaren Alf Svensson, Kristdemokraterna. Foto: Jessica Gow / TT.

Efter att ha misslyckats med att komma in i riksdagen i 20 år, med Alf Svensson som partiledare i drygt tio av dem, inledde KDS en valsamverkan med Centerpartiet inför valet 1985. En av de kändisar KDS fått att engagera sig i partiet, den i miljöfrågor profilerade Björn Gillberg 1982, hoppade av då. Han ville att partiet skulle stå mellan blocken och driva bland annat miljöfrågorna. I en valsamverkan med C blev KDS alltför uppbundet för att kunna göra det, menade Gillberg.

KDS fick dock dålig utdelning på valsamverkan med C, bara ett mandat för Alf Svensson i Jönköpings län. De kommande tre åren satt han i riksdagen och lade många motioner i syfte att profilera partiet. Det gav dock inte utdelning i form av ökat väljarstöd till fyra procent och ganska lite i uppmärksamhet.

Annons

I valet 1988 var det ingen valsamverkan mellan C och KDS. KDS nådde ändå sitt bästa stöd dittills på nästan tre procent, men missade att komma in i riksdagen.

Annons

I valet 1991 fick KDS vara med i SVTs tv-debatt inför valet tack vare bra opinionssiffror och kom in i riksdagen på 7,1 procent. Det var mer än en fördubbling i röstestöd sedan 1988. Partiet kom även in i den nya borgerliga fyrpartiregeringen, ledd av Carl Bildt (M). Den var dock i minoritet och beroende av att det nya högerpopulistiska partiet Ny Demokrati inte röstade emot dess förslag.

I den ekonomiska krisen 1992 ville Svensson ogärna släppa partiets vallöfte om vårdnadsbidrag för förälder att vara hemma med barn. I praktiken fick han dock släppa det. Men det kom att införas i mandatperiodens slut 1994, på 2 000 kronor i månaden för barn ett till tre år. Det togs bort av nya S-regeringen 1995.

KDS stod för Kristdemokratiska Samhällspartiet 1987 till 1995. Sedan var partinamnet Kristdemokraterna, KD. Under 80-talet genomgick partiet en förändring från att ha varit ett parti med kristendom som central för det och ståendes mellan blocken, till att stegvis bli ett allmänborgerligt parti. 1994 efter tre år i den borgerliga regeringen klarade KDS efter nästan en halvering i stöd sig precis kvar i riksdagen med 4,1 procent. Fyra år senare, 1998, gjorde dock KD och Alf Svensson sitt bästa val på nästan 12 procent, en tredubbling i stöd.

Här kan frågas om en politiker som fått kämpa i underläge för ett litet parti kan förmå att växla om och som statsminister leda en gruppering av partier som har majoritet i riksdagen.

Annons

Hade Svensson lyckats ena de borgerliga partierna och Miljöpartiet hade han kunnat bilda regering efter valet 1998, eftersom de fem partierna fick 175 mandat mot 174 för S och V. Här kan frågan ställas om en politiker som Alf Svensson som länge fått kämpa i underläge för ett litet parti kan förmå att växla om och som statsminister leda en gruppering av partier som har majoritet i riksdagen. I Norge kom nämligen Kristdemokraternas motsvarighet vid den här tiden att leda en borgerlig regering, ja två olika med några års mellanrum, trots att partiet inte var det största på den borgerliga sidan under den tiden.

Annons

Dokumentären tar inte upp frågan om KD kunnat leda en borgerlig regering efter valet 1998, utan ebbar ut efter valframgången det året. 2004 slutar Alf Svenssons som partiledare, men är Europaparlamentariker i fem år, 2009-14, vilket nämns.

Dokumentären visar ett livslångt värv som politiker för en person och som fått göra stora uppoffringar med att behöva vara ifrån sin familj, paradoxalt trots att politikerns politik går ut på att sätta familjen i centrum. Det påtalas också i dokumentären.

Alf Svensson är ovillig att prata om vad han tycker om KD nu, lett av Ebba Busch. Mellan raderna kan uttydas att han i alla fall inte gillar den restriktiva flyktingpolitiken.

Som politiker talade Alf Svensson mycket om etik och moral. Han avsåg i hög grad den kristna etiken och moralen. Uttolkningen av den kan kanske variera lite grann. Och det är svårt att veta vad en rimlig tillämpning av den är i alla möjliga samhällsfrågor. Alf Svensson tog i alla fall upp sådana frågor vilket inte var så vanligt bland politiker då och inte är så vanligt nu heller. På det sättet var Alf Svensson också ganska speciell, ja unik, som politiker. Tyvärr både skymdes och försvann det i hans infogande av sig själv och sitt parti till att vara ett allmänborgerligt parti.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan