Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Varför håller regeringen fast vid dålig politik?

Karensavdraget i sjukförsäkringen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Alla kan inte jobba hemifrån. Därför borde karensavdraget slopas. Foto: Monika Nilsson Lysell

Annons

Julen lider mot sitt slut. Det blev inte riktigt den tindrande tid vi tänkt oss sådär veckan före jul. Rubrikerna handlade om Omikron, sjukvård som igen är överbelastad och nya restriktioner. Sådant bidrar inte direkt till julstämning. Det gjorde inte heller Folkhälsomyndighetens uppmaning om att våga ställa in julfiranden.

Att leva i en pandemi är utmattande. Men vi har klarat det i huvudsak väl och fortsätter klara det.

Pandemin har gett erfarenheter som faktiskt borde bli politik. Att karensavdraget borde slopas helt är en sådan. I DN konstaterar Kommunal, igen, att hemarbete är en klassfråga. Malin Ragnegård säger det många av oss tänker:

"Det blir ju otroligt uppenbart i en sån här situation att det är väldigt mycket en klassfråga om huruvida man kan jobba hemifrån eller inte. De som inte kan det har dessutom inte fått fler kollegor eller bättre scheman som tack för hjälpen, snarare har det blivit ännu tuffare och mer pressat."

Annons

Annons

Covid har varit en sjukdom som synliggjort klasskillnaderna. När vissa kunnat sitta hemma och jobba har andra tvingats vårda covidsjuka. I början av pandemin skedde det alldeles för ofta utan tillräcklig skyddsutrustning. Covid har också varit en klassrelaterad sjukdom. Den som bor stort, har bil och ett jobb som kan skötas från hemmet har inte behövt utsätta sig för några risker. Det har varit enkelt att följa restriktioner och uppmaningar om att avstå kollektivtrafik och hålla avstånd. Den lyxen har inte busschaufförer, undersköterskor och andra med samhällsbärande jobb haft.

Så när regeringen beslutar om nya restriktioner, igen, känns det märkligt att en socialdemokratisk regering inte verkar se att karensavdraget är dålig klasspolitik och dessutom politik som slår extra hårt mot kvinnor. 91 procent av undersköterskorna i omsorgen är kvinnor, exempelvis.

Men egentligen vet såklart även regeringen att karensavdraget är dålig politik. Annars hade man inte som en av de första pandemiåtgärderna avskaffat karensavdraget. Sjuknärvaro är ett problem. I en pandemi riskerar det leda till att människor dör. Skälen till varför människor jobbar tills de stupar är flera. Lojalitet med kollegorna i underbemannade organisationer är ett av skälen. För vissa handlar det om att inte ha råd att stanna hemma.

Annons

Pandemin fortsätter. Men det verkar även regeringens försvar av karensavdraget göra, även om man tillfälligt slopat det, igen.

Annons

De nuvarande reglerna rörande karensavdraget gäller till 31 mars 2022. Det verkar optimistiskt att tro att pandemin skulle vara över till dess.

Hade svenskarna varit fuskande latmaskar hade Sverige havererat under pandemin. För vem hade tagit hand om äldre och funktionsnedsatta eller vårdat Covid-sjuka om det faktiskt är så att vi hellre stannar hemma än är på jobbet? Människor gick till jobbet trots att insatsen var eget liv och hälsa när vaccinen ännu inte fanns.

Fler bevis än så borde faktiskt inte behövas på att vi har lite att förlora, men väldigt, väldigt mycket att vinna på att slopa karensavdraget en gång för alla.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy