Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Joe Bidens demokrater har svårt att förbättra välfärden

Politik i USA

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Senator Joe Manchin, Demokrat, West Virginia. Foto: AP Photo / J. Scott Applewhite.

Annons

I USA röstades nyligen ett stort paket för att rusta upp landets nedgångna infrastruktur igenom. Det är en del av president Joe Bidens och Demokraternas politik. Broar, vägar och järnvägar är i behov av underhåll.

En annan del är ett stort paket på 2 000 miljarder dollar för förbättringar i välfärd, sjukvård och klimatåtgärder. Det har flera delar, som bättre barnomsorg, förbättringar i sjukvårdsprogrammet Obamacare, åtgärder för grön omställning för att motverka global uppvärmning. En del av paketets finansiering är höjda skatter för främst rika.

Men dessa åtgärder har svårt att bli godkända i kongressen, som består av två kammare. I den ena, representanthuset, har Demokraterna en majoritet med god marginal och där kan paketet gå igenom. Men i den andra, senaten, är läget 50 lika mot högeroppositionen Republikanerna som är emot paketet.

Annons

Annons

Vid 50 rösters likaläge skulle Demokraterna vinna eftersom vicepresident Kamala Harris har utslagsröst i senaten. Men om en enda demokrat inte röstar för blir det inte majoritet. Och av Republikanernas 50 senatorer vill ingen stödja paketet med bättre barnomsorg, sjukvård och åtgärder mot den globala uppvärmningen.

En demokrat vill inte rösta för Bidens paket som alla dennes 49 senatorskollegor är för. Det är Joe Manchin, från West Virginia. Det är en konservativ stat där 68 procent röstade på Trump i presidentvalet och bara 30 procent på Biden. Ändå har Manchin lyckats bli vald. Flera av de som valt honom, nästan hälften, röstade på Trump.

I West Virginia har kolindustrin varit stark, även om den minskat. De sociala problemen är dock stora bland annat till följd av läkemedel som lett till beroenden, opioidepidemin. Men West Virginia är en väldigt konservativ delstat. Manchin ser sig därför tvungen att säga nej till Bidens paket.

Antagligen väger politiska faktorer som att paketet medför en ökning av den federala statens verksamheter samt höjda skatter för att finansiera det tungt i Manchins ovilja att rösta för paketet, trots förbättringar av sjukvård, barnomsorg och klimatåtgärder i det. Manchins kritiker i Republikanerna kan anklaga honom för att vara en demokrat som höjer skatter om han röstar för paketet.

Officiellt anger Manchin att de utgifter och höjda skatter som paketet Build Back Better medför ger en ökning av den redan höga inflationen. Manchin kan tänka sig mindre delar av paketet, men inte allt som nu ingår. Bättre offentligt finansierad sjukvård kan vara sådant.

Annons

Det går att rikta kritik mot Kina och andra länder som släpper ut mycket koldioxid som ger global uppvärmning. USA som är ett västland och en demokrati avviker dock på många punkter mot övriga sådana länder. USA har lågt pris på bensin och diesel eftersom landet inte har de punktskatter och moms som andra länder har på de drivmedlen.

Annons

I USA drivs tågen med koldioxidutsläppande diesel. I Sverige drivs nästan alla tåg med el. I USA finns stora områden lämpliga för solenergi, men landet ligger efter flera andra länder på det området. I USA finns ett motstånd mot statliga styrmedel av de slag som finns i nästan alla andra länder som är som USA, västliga demokratier.

Att åstadkomma bättre offentligt finansierad välfärd och åtgärder mot klimathotet är svårt i USA. Biden har i alla fall lyckats få igenom förbättringar av vägar och järnvägar, som republikanska presidenter och majoriteter i kongressen låtit förfalla i årtionden.

På välfärdens område är det på liknande sätt med litet eller inget av sådant som finns i många länder, som offentligt finansierad barnomsorg, bidrag för de som har barn, ledighet för föräldrar då barn är små. Sjukvården ses också som en marknad, vilket gör den ineffektiv med övervård av personer med dyra privata försäkringar och för lite vård av de med inga eller billiga privata försäkringar.

Dragningar av valkretsars gränser i valen till representanthuset har gjorts av Republikaner i stater där de styr så att republikanerna lättare får många platser i valen. Att representanthuset, som främst motsvarar riksdagen, har majoritet för Demokraterna som nu är ovanligt. Republikanerna har lätt att vinna majoritet där även om det är jämnt mellan partierna i totalt antal röster i landet.

Annons

Eftersom två senatorer kommer från varje stat har Republikanerna lättare att få majoritet i senaten eftersom de är starka i de flesta av de invånarmässigt mindre staterna. I de flesta av de större staterna är Demokraterna starka, men där är senatorerna samma, två, som i de små staterna.

Annons

Att åstadkomma bättre offentligt finansierad välfärd och åtgärder mot klimathotet är svårt i USA. Biden har i alla fall lyckats få igenom förbättringar av vägar och järnvägar, som republikanska presidenter och majoriteter i kongressen låtit förfalla i årtionden. Detta bland annat eftersom de inte velat höja skatter, som dessutom ofta varit låga i utgångsläget, utan rent av sänkt skatter istället.

Kanske kan Biden återkomma med delar ur paketet som kan gå igenom innan kongressvalet i november 2022 genom att Demokraterna inklusive Manchin i senaten röstar för det. Klimatdelen, som det egentligen är bråttom med, hör till det som det är svårare att få igenom ens delar av.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy