Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Demokratin sattes tyvärr under fortsatt press 2021

Demokrati och diktatur

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Våldsamma upploppsmakare, lojala med president Donald Trump, som stormar Kapitolium i Washington DC 6/1 2021. Foto: AP Photo / John Minchillo.

Annons

Något som är oroväckande med det gångna året är att demokratin runt om i världen har varit fortsatt under press. Det har pågått nu i några år att auktoritära ledare, i praktiken diktatorer, och deras länder har flyttat fram sina positioner med förtryck av egna landets medborgare och ofta aggressivt beteende mot grannländer.

På det kalla krigets tid var det lättare att klassa diktaturer och demokratier. Efter Berlinmurens fall kom flera länder att reellt bli demokratier men en del anammade demokratins utseende, med att hålla val, men var i praktiken inte demokratier. Att ha val förekom dock i odemokratiska länder även före Berlinmurens fall. Valen var inte fria i dem. Det var inte heller rättsväsendet eller massmedierna eller möjligheten att uttrycka sig i demonstrationer eller bildande av föreningar eller partier.

Annons

Annons

Att Nordkorea är en diktatur är tydligt. Det är enpartistaten Kina också. Och militärstyrets Myanmar. Och Afghanistan, där talibanerna oväntat tagit makten i år och infört sin form av religiöst baserad diktatur. I flera länder som ofta är diktaturer råder även inbördeskrig. Men en rad länder ger intryck av att vara demokratier utan att vara det. Valresultat i de länderna går det inte att lita på att de är korrekta. Och press-, mötes- och föreningsfriheter är inte fria på de sätt som de ska vara i en riktig demokrati.

I en rad demokratier vill ledare och deras parti ogärna släppa makten och de för en politik för att stärka sig. Det mest överraskande är nog utvecklingen i USA, där byggnaden för de två valda församlingarna som tillsammans kallas kongressen, Kapitolium, stormades av en mobb 6 januari. Upploppsmakarna ville förhindra att valresultatet fastslogs av de folkvalda i kongressen. De i mobben accepterade inte att Donald Trump förlorat presidentvalet och att Joe Biden vunnit. Fem personer dog i upploppet.

I USA, som har brukat ses som den ledande demokratin, kan en mobb uppbådas för att den sittande presidentens valförlust inte ska accepteras. Presidentvalets förlorare Donald Trump erkände sig heller aldrig som valförlorare utan driver en lögn om att det var valfusk. Detta fast det snarare var han som försökte fuska sig till ett bättre valresultat genom att bland annat försöka påverka valresultatet i Georgia. Trump har fortfarande grepp om det republikanska partiet, som bland annat har hälften av platserna i senaten. Den som säger sanningen, att Trump förlorade i valet 2020 som inte påverkades av valfusk, är chanslös i partiet. En republikansk politiker måste ljuga och påstå att det var valfusk 2020 för att ha framgång.

Annons

Annons

Med en internationell trend där demokratin är under press och former som är diktatoriska för styrning av länder gör framsteg är värnande av demokratins ideal centralt. En rad beståndsdelar stöder demokratin, som fri press, mötes- och föreningsfrihet, yttrandefrihet och oberoende domstolsväsende.

Trump gick i alla fall i den demokratiska omvärlden till historien som den sämsta valförloraren i USA och kanske i en demokrati över huvud taget. Men så ser inte en stor del av amerikanerna det. De flesta republikaner ser det inte så. Som jämförelse kan parlamentsvalet i Storbritannien 5 juli 1945 nämnas. I det röstade väljarna bort krigshjälten och vinnaren i andra världskriget premiärminister Winston Churchill, ledare för konservativa partiet Tory. Valsegrare blev socialdemokratiska Labour lett av Clement Attlee, som ville genomföra sociala reformer och bättre sjukvård. Churchill ska ha sagt: Det var det här som vi krigade för, att folket ska kunna rösta bort de som har makten.

Det gångna året röstade väljare i bland annat Norge och Tyskland bort de regeringar och regeringschefer som satt innan valet och nya regeringar tillträdde. I Norge fick statsministern sedan åtta år, Erna Solberg, lämna sin post. Och i Tyskland fick Angela Merkel också lämna sin post som förbundskansler, efter dubbelt så lång tid som Solberg på den.

Demokratin, folkstyret, är viktigt att värna. Med en internationell trend där demokratin är under press och former som är diktatoriska för styrning av länder gör framsteg är värnande av demokratins ideal centralt. En rad beståndsdelar stöder demokratin, som fri press, mötes- och föreningsfrihet, yttrandefrihet och oberoende domstolsväsende. En demokrati respekterar mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

Det som kallas civilt samhälle, med föreningsliv, mötesverksamhet och annan gemensam verksamhet, är också viktigt för demokratin. Om ett lands invånare har många olika intryck och möten så är det positivt. Om intrycken blir färre och kommer allt mer från de för stunden styrande är det sämre för jordmånen för demokrati i ett land.

Tecken finns på att medielandskapet med internetbaserade medier som skapar engagemang genom att lyfta fram åsikter som väcker känslor och ofta är extrema bidrar till ett sämre klimat för samhällsdebatten. Många tenderar att bara följa medier med nyheter och åsikter som är i linje med de som man själv har intresse av. Därmed ökar polarisering och motsättningar mellan olika grupper i samma land.

När politiken i ökad grad handlar om så kallade kulturfrågor på bekostnad av ekonomiska frågor förstärks motsättningar. I de förra är det svårare att kompromissa jämfört med när det är fråga om ekonomi, där summor och nivåer på skatter är lättare att kompromissa om.

Gott Nytt År!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy