Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Carina Bergfeldt är som att andas frisk luft

Media

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Carina Bergfeldt är Aftonbladetjournalisten som gick vidare från att vara skrivande journalist till att bli SVTs USA-korrespondent, extremt skicklig både rörande hantverket, men också tilltalet. Genom SVT och sitt Instakonto blev hon folkkär och fullkomligt exploderade i popularitet efter att ha tagit över den sena fredagstiden som tidigare fylldes av den kul killen Skavlan. (Vi återkommer till de "kul" killarna.)

Carina Bergfeldt har gjort succé på fredagarna i SVT. Men vad gör väl det när Kristian Luuk existerar.

Bild: TT

När tittarsiffrorna, som var lysande, levererades av SVT till Carina Bergfeldt firade hon sina framgångar genom att baka en tårta till kollegorna som arbetat med programmet. Det här vet vi därför att Bergfeldt har ett enormt populärt instagramkonto där livet avhandlas på ett sätt som de flesta svenskar kan känna igen sig i.

Annons

Annons

Men vad SVTs tittarsiffror visar är sorgligt. För Skavlan har hyllats, men Carina Bergfeldts tittarsiffror var bättre. Precis som alla andra underskattar SVT alltså kvinnorna av allt att döma, både som dragplåster och tittare.

Målet som sattes för Carina Bergfeldt var att hon någon vecka in sin talk show skulle ligga på en miljon tittare i veckan. Bergfeldt skulle visa sig ligga på 2 miljoner. Skälet till det är enkelt. Kvinnorna masade sig till TV:n på fredagar. Tidigare har den sena programtiden som Skavlan haft på fredagar dominerats av manliga tittare. Kvinnor har inte tittat i lika hög utsträckning. Entré Carina Bergfeldt och kvinnorna är i majoritet. Näst mest hade i halvlek män med akademisk utbildning tittat och allra minst tittade män med låg utbildningsnivå.

När de slutliga tittarsiffrorna redovisades visade det sig att Carina Bergfeldt utklassade alla, inklusive Skavlan.

Att Carina Bergfeldt är den som tar över efter Skavlan är därför också rimligt. För som Gunilla Broderej på Expressens kultursidor uttryckte det efter Bergfeldts sista program 2021; vi behöver verkligen inte ännu ett program med Kristian Luuk.

Det här med SVTs hantering av programtiden som i 12 säsonger var vigd för Skavlan och Carina Bergfledts tittarsiffror säger en hel del. Exempelvis säger det att män verkar fullkomligt ointresserade av vad kvinnor har att säga. Det vet vi dock redan. Det finns forskning som exempelvis visar att män väljer böcker av manliga författare med manliga huvudkaraktärer.

Annons

Att Carina Bergfeldt gör succé förvånar inte någon som följt hennes journalistiska karriär. Eller hennes instakonto. Det enda som förvånar är att det tog så lång tid för SVT att inse att det var dags för en kvinnlig superstjärna med eget program på fredagar. Kvinnliga tittare har tvingats harva sig igenom de "kul" killarna alldeles för länge. Oavsett om det handlar om Ingvar Oldsberg, Kristian Luuk eller Skavlan. Kul kille är för övrigt en hel journalistiks gren, där även namn som Alexander Schulman bör nämnas.

Annons

Möjligen beror det som hänt på SVT kring fredagsprogrammen på en övertro bland manliga chefer (mediebranschen är inte jämställd om någon av er undrar) om de "kul" killarnas kulighet och attraktionskraft på publiken.

Men vi borde sluta ge dem uppmärksamhet. Och rikta större uppmärksamhet mot de kvinnliga genierna i journalistiken, varav Carina Bergfeldt är en av oändligt många.

Carina Bergfeldt är som att andas frisk luft i en bransch precis lika grabbigt ryggdunkande som övriga Sverige. Ett meditationsrum att finna sinnesfrid i innan det åter igen är dags att vada igenom männens självklara och omfångsrika utrymme.

För SVT är såklart inte unikt. Men som public service borde man faktiskt veta bättre än att underskatta kvinnorna.

Det rimmar trots allt illa med det uppdrag man har.

Att man nu ger Bergfeldt det utrymme Skavlan tidigare hade är förhoppningsvis det första av många steg som behöver tas för att göra public service mer relevant även för kvinnor.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan