Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Det växande sossehatet

Svensk politik

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Foto: Anders Wiklund / TT.

Annons

Att det går riktigt hyggligt för Socialdemokraterna och i synnerhet för Magdalena Andersson i opinionsmätningarna har utlöst rena paniken på vissa håll i det borgerliga lägret. Häromdagen gick en ledare i Dagens Industri som ledde tankarna till kosackvalets hätska retorik på tjugotalet. När jag läste den politiske redaktören PM Nilssons artikel trodde jag först att jag råkat halka in på någon högerextrem sajt, men så var det alltså inte.

Nilsson menar att det kring socialdemokratins maktinnehav brett ut sig en ”slavmentalitet.” Denna slavmentalitet ”underlättas av en kombination av skickligt bländverk och undergivenhet hos de härskande klasserna i byråkratin, medierna och näringslivet.” PM Nilsson målar således upp en konspiratorisk bild av ett samhälle där medierna, staten och näringslivet inte vågar kritisera S-regeringen.

Annons

Annons

De socialdemokratiska företrädarna är ”mediokra” och det samarbete som regeringen har och har haft med andra partier är ”principvidrigt och odemokratiskt”. Han menar vidare att S i själva sitt DNA är ett parti som hetsar mot privata företag. Särskilt upprörd är han över att S vill få bort vinster i välfärden och har uppenbarligen inte ens noterat att även en majoritet av de borgerliga väljarna ogillar mycket av marknadifieringen av skola och välfärd.

Det är faktiskt smått otroliga formuleringar Nilsson bjuder på. För inte så många år sedan var PM Nilsson en övertygad vänsterliberal men på senare år har han ibland glidit så långt åt höger att hans ledare utan problem skulle kunna platsa i högertidningen Bulletin. Han är en varm anhängare av högerblockets samarbete med Sverigedemokraterna.

Flygblad och affisch från början av 1900-talet om politisk skildring på den tiden i bland annat olika typer av tidningar. Foto: Göran Greider.

Jag ska inte orda mer om denna famösa ledarartikel. Den är ett symptom, och i värsta fall kanske ett förebud om en kommande valrörelse som kan bli ovanligt hätsk. Det är den där föraktfulla, nästan hatiska synen från borgerligt håll gentemot socialdemokratin som är illavarslande. Den synen har gamla, konservativa anor i svensk politik och kanske är det högerpopulismen och normaliseringen av SD som grävt upp den igen och dragit med sig en skribent som PM Nilsson.

Annons

Själva det faktum att Socialdemokraterna numera ensamt sitter vid regeringsmakten – om än som minoritetsregering - har delvis förändrat svensk politik. Det som framträtt de senaste månaderna är ju helt enkelt ett socialdemokratiskt parti som inte i varje läge och i varje uttalande tvingas kompromissa med miljöpartiet. Jag har inget emot Miljöpartiet, men jag tror att det är bra både för S och MP att regeringssamarbetet dem emellan upphört. Speciellt på landsbygden är MP direkt impopulärt och det har missgynnat S. Jag inbillar mig ändå att Miljöpartiet till slut faktiskt kan vinna lite på att ha avbrutit ett regeringssamarbete som kostat dem många svåra kompromisser och därmed kan hanka sig över riksdagsspärren, samtidigt som många vanliga väljare nu tycker sig se ett mycket tydligare socialdemokratiskt parti.

Annons

Sossehatet är en gammal tradition i borgerligheten, som stärkts av liberalernas tack och hej till socialliberalismen och framförallt av högerpopulismens avsky för allt vad socialdemokrati heter. Att S och Magdalena Andersson skulle förlora på det är inte givet, det kan få motsatt resultat.

I frågor som rör migration, arbetskraftsinvandring, brottsbekämpning och ordningsfrågor i största allmänhet har S nu tveklöst tagit några steg åt höger, oftast rätt steg även om idén att använda biståndet som utpressningsverktyg för att få fattiga länder att ta emot brottsdömda är klart oroväckande. Min ståndpunkt har länge varit att det är nödvändigt att partiet vågar ta några steg åt höger i de där inflammerade frågorna – men att det som är än mer nödvändigt är att våga ta ett stort steg åt vänster i den ekonomiska politiken. Stödet för ett sådant steg är förstås mycket svagt i riksdagen. Men under den vår och sommar som kommer har S chansen att ideologiskt mobilisera väljare med förslag i den ekonomiska politiken, även om de inte får stöd för det i riksdagen.

Annons

En effekt av att ett tydligare S nu träder fram halvåret fram till valet är sannolikt att det rena sosseförakt som ledaren i Dagens Industri uttrycker, växer.

Sossehat och sosseförakt är en gammal tradition i borgerligheten, som stärkts av liberalernas tack och hej till socialliberalismen och framförallt av högerpopulismens avsky för allt vad socialdemokrati heter. Att S och Magdalena Andersson skulle förlora på det är inte givet, det kan få motsatt resultat, vilket än så länge tycks vara fallet i opinionsmätningarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy