Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
S går in i valåret med medvind

Partiernas väljarstöd

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

En valstuga. Sådana dyker upp då det är valår. Foto: Johan Nilsson / TT.

Annons

Nyligen kom en mätning av väljarnas partisympatier från Novus, publicerad i Sveriges Television. Den visade samma som andra mätningar visat, att S ökat de senaste två månaderna. I Novus fick S 31,3 procent, vilket var en ökning med två procentenheter sedan förra månaden.

S ligger över sitt valresultat 2018 med tre procentenheter. Den nya partiledaren och statsministern Magdalena Andersson har tagits emot med uppskattning av många väljare och får en hög nivå i förtroende i mätningar om det. Framför allt bland kvinnor har S ökat sitt stöd den senaste månaden.

Men ökningen förefaller vara bredare sett över några månaders tid, och ske även bland män. Att S är ensamma i regeringen sedan Miljöpartiet lämnat den verkar ha gett S och regeringen en mer egen och tydlig profil, som mer traditionellt socialdemokratisk med frågor om en bra offentligt finansierad välfärd i centrum.

Annons

Annons

Gällande frågor om brottsbekämpning och migration har S fått en mer hårdför profil. I alla fall framstår S ha det. Att S i regeringen inte behöver ta hänsyn till MP kan bidra till det. Och även om en del uppmärksammad brottslighet som skjutningar och rån förekommer så påverkar inte det synbart väljarnas sympatier för partier.

Moderaterna hade en statistiskt signifikant minskning i väljarstöd med 2,5 procentenheter till 18,7. M blev därmed mindre än SD, som ökade 1,1 procentenhet till 20,1. L är riktigt illa ute med bara 2,2 procent mot 2,9 för en månad sedan. KD noterade 5,6 procent, mot 4,7 förra månaden. De tre partierna till höger som kommer in i riksdagen fick därmed 44,4 procent. S, och V på 10,5 procent, erhöll 41,8 procent. C fick 6,7 procent.

C släppte fram en S-statsminister men en budgetreservation från SD, M och KD. Väljarna tycker antagligen att C beter sig underligt, för C minskade 0,8 procentenhet senaste månaden och har minskat i andra mätningar också.

MP hamnade med 3,4 procent under riksdagens spärr. MP har dock goda förutsättningar att komma in i riksdagen. Partiet har visserligen lågt stöd i stora delar av landet, men har ett något högre stöd än sitt rikssnitt bland kvinnor, välutbildade, yngre och de i större städer.

En ny statsminister och regering har ofta några smekmånader. Om det är det som Magdalena Andersson och S har nu eller om det är ett mer bestående högt stöd återstår att se.

Annons

Annons

Det finns en tendens att SD blir största partiet i högerblocket. SD har S som huvudmotståndare och har en mer borgerlig profil numera när partiet lägger budgetreservation ihop med M och KD. SD stöds av många av de allmänborgerliga väljare som ogillar S. Samtidigt verkar en del väljare som SD förr fått från S gå tillbaka till S.

De fyra partierna från forna alliansen fick låga 33,2. S är bara 1,9 procentenhet mindre. De tre borgerliga partier som når in i riksdagen, M, KD och C, är mindre än S.

Det finns risk att oppositionen, inte bara M, KD, SD och L utan även MP, V och C, går in för att försvåra för S-regeringen att få igenom förslag fram till valet. Det är inte säkert att det gynnar partier i oppositionen. Många väljare kan se det som att vissa partier försvårar i onödan för regeringen att få igenom åtgärder på viktiga områden.

En ny statsminister och regering har ofta några smekmånader. Om det är det som Magdalena Andersson och S har nu eller om det är ett mer bestående högt stöd återstår att se.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy