Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Farlig riksväg

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Lastbil i diket.

Annons

Vem bryr sig om landsbygden? Ibland tror jag att de enda som verkligen gör det är de som bor eller verkar där. Som exempelvis de långtradarchaffisar som tvingas ratta sina väldiga ekipage på riksväg 70 mellan Särna och Idre. Vägen där är mycket smal. Kommer man i en vanlig personbil är det nervöst att möta dessa vägarnas slagskepp och är det dåligt väder är det ännu värre. Och när två bussar eller timmerbilar passerar varandra är det på sina ställen knappt de kan mötas.

Trettio tunga fordon, åkare från två olika håll, åkte i tvenne dånande karavaner för att uppmärksamma eländet för att mötas där vägen är som värst. Regionstyrets toppolitiker var inbjudna att följa med. Ingen kom.

Annons

Annons

En busschaufför berättar för radio Dalarna att han kan vara helt slutkörd när han åkt sträckan, det kräver total koncentration. Kanske är det bara en tidsfråga innan någon riktig allvarlig trafikolycka inträffar. Sträckan är ”livsfarlig”, säger en chaufför.

I helgen gick en manifestation av stapeln på vägsträckan. Det var en protest. Trettio tunga fordon, åkare från två olika håll, åkte i tvenne dånande karavaner för att uppmärksamma eländet för att mötas där vägen är som värst. Regionstyrets toppolitiker var inbjudna att följa med. Ingen kom. Berg och kompani svarade arrogant nog tydligen inte ens på inbjudan. Lokalpolitikerna var förstås med, inte de högre upp i hierarkin. Glädjande nog var den socialdemokratiske regionpolitikern Abbe Ronsten med på manifestation - i en plogbil.

Protesten riktar sig mot det dystra faktum att upprustningen av vägen skjutits på framtiden – den lär inte äga rum förrän om 13 år!

Det här är ett bedrövligt exempel på de ödesmättade vardagsfrågor som svensk arbetarklass på landsbygden lever i. Och politikerna bryr sig inte. Länets utkanter är inte prioriterade liksom heller inte arbetsvillkoren för chaufförerna och i förlängningen för trafiksäkerheten.

Det är svårt att inte bli förbannad.

*

Coronan jagar oss. Smittspridningen i Dalarna och i riket är stor. Omikronmutationen verkar visserligen vara lite mildare och färre av de smittade hamnar på intensiven. Men vården är överallt ansträngd. Den pressas ju från två håll: Både av den stora mittspridningen som drabbar folk men också av det faktum att vårdpersonal tvingas stanna hemma när de insjuknat. En redan påfallande underbemanning förvärras. I länet pausas även Covidtestningen på grund av det hårda trycket på laboratorierna.

Annons

Annons

Det är knappt man ens längre orkar prata om den förbannade pandemin. Och jag blir spontanilsken när jag ser fulla skidbackar och att folk envisas med att åka på sådant mitt i en pandemi.

De nya hårdare restriktionerna som sjösätts idag av regeringen har fått många inom restaurangbranchen och all slags arrangörsverksamhet att reagera rätt hårt. Det är förstås inte svårt att förstå: De räds ekonomiskt haveri. Om de hårdare restriktionerna är rätt väg att gå kan jag inte avgöra. Det viktiga är att vården och dess personal inte överbelastas och kan de hårdare tagen bidra till mindre belastning är det bra.

Det avgörande förblir dock: att människor tar sitt personliga ansvar för att hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom.

*

I veckan fick jag äntligen träffa min hund Stina efter 41 dagar i sjukhusvärlden. Foto: Göran Greider

I veckan fick jag i alla fall själv lämna sjukhusvärlden efter 41 långa dagar. De senaste veckorna har jag vistats på ett rehabhem, gått på sittgymnastik, kramat plastbollar för att stärka händerna och druckit tre liter vätska varje dag för att skölja njurarna.. Jag vankade fram och tillbaka i korridorerna. En sköterska skrattade åt min lätt stapplande gång och sa: Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren. Det är jag, svarade jag och skrattade.

I måndags eftermiddag kom jag slutligen till ytterdörren och steg ut med min rollator.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy