Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Elchocken är till stor del en marknadschock!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Det produceras väldigt mycket el i Sverige men en stor del av det går på export och hamnar på den europeiska elmarknaden. Och mer ska exporteras när kablar ut till kontinenten planeras att ytterligare byggas ut. En effekt av detta är att elpriserna för svenska konsumenter stiger. Det blir den europeiska elmarknaden, med betydligt högre elpriser, som tenderar att höja elpriserna även i Sverige. Europaunionen eftersträvar en enhetlig marknad och ett enhetligt elpris för den europeiska marknaden.

I partiledardebatten i onsdags förmiddag drev vänsterledaren Noshi Dadgostar hårt idén att Sverige inte kan vara ett land som förser olika europeiska länder med fossilfri el – inte minst från vind och vattenkraft – och tyvärr bidrar det ju dessutom till att det i dessa länder inte satsas tillräckligt mycket på att investera i produktionen av fossilfri el. Redan förra veckan gick Vänsterpartiet ut i en debattartikel där man krävde ett stopp för elkablar till kontinenten. De som vinner på det är kraftbolagen som kan sälja sin el för högre priser till andra länder, samtidigt som håret en iskall vinter kan resa sig i skräck på vanliga konsumenter, särskilt i södra Sverige, när de öppnar elräkningen.

Annons

Annons

Elräkningar blir inte sällan till elchocker. Foto: Scanpix

De som vinner på systemet är kraftbolagen som kan sälja sin el för högre priser till andra länder, samtidigt som håret en iskall vinter kan resa sig i skräck på vanliga svenska konsumenter

Genast anklagades Vänsterpartiet av bland Centerpartiet för att vara nationalistiskt och bara tänka på nationen Sverige. Samma kritik upprepades av Miljöpartiets Per Bolund i partiledardebatten. Plötsligt blev Miljöpartiet en passionerad försvarare av marknad och avregleringar på elmarknaden och såg det enbart som en solidarisk handling att svenskproducerad el exporteras till andra länder.

Men jag tror att vänsterledaren har en poäng här. Vinnare på det nuvarande systemet är framförallt de svenska kraftbolagen som kan öka sina vinster men i slutändan även det Ryssland som säljer så mycket naturgas till Tyskland, vilket i praktiken gör att utbyggnaden av förnybar energi saktas av.

Det fascinerande är att Vänsterpartiets hållning och analys får stöd av viktiga delar av svenskt näringsliv. SSABs ordförande Lennart Evrell, som sitter i svenskt näringslivs styrgrupp för elfrågor, säger så här i en intervju:

”Jag har i många år sagt att om vi bygger kablar till kontinenten så för vi in höga elpriser i Sverige så det är snarare hon som håller med mig. Jag är stor vän av frihandel och det är självklart att man som energibolag ska få handla med omvärlden. Men man ska inte använda skattepengar för att lägga ut kablar för att få upp de svenska elpriserna till kontinentens prisnivå. Det får kraftföretagen göra. Det gynnar kraftföretagen men missgynnar elkonsumenter och företag.”

Annons

Annons

De höga elpriser som nu chockar så många svenska hushåll var på många sätt den fråga som dominerade partiledardebatten. De borgerliga partierna tjatade om att satsa på kärnkraften, trots att den är oerhört dyr och att det krävs mycket lång tid för att bygga ny kärnkraft. Frågan om slutförvaring av kärnavfallet ska vi inte ens tala om – och att EU-kommissionen i sin så kallade taxonomi vill kalla kärnkraften förnybar (åtminstone under en övergångsperiod) är faktiskt helt orimlig.

Den elchock som fått många i Sverige att skaka till är alltså till stor del en marknads- och avregleringschock. Men det är också så att marknadifieringen av en så viktig ”vara” som el har fått alldeles för många att chansa på ett rörligt pris, istället för fast och bundet. Marknadstänkande smittar och det slutar sällan bra.

S-regeringen har nu reagerat och är beredda att ge bidrag på uppåt sex miljarder till de värst utsatta hushållen. Borgarna föredrar förstås skattesänkningar istället. Men det är bra att regeringen reagerar och försöker kompensera hushåll som drabbats hårt.

De senaste dagarna har det faktiskt börjat blåsa mer. Jag syftar på vädret. Mer blåst får elpriserna att gå ner.

Partiledardebatten var i övrigt väldigt spretig och innehöll få passionerade ögonblick. Statsminister Magdalena Andersson var en ljuspunkt – hon har seglat in i sin nya roll med en ny uppfriskande rakhet och ibland ett sammanbitet uttryck som det verkar som oppositionen ser som långt mer svårhanterbar än den förra s-ledaren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan