Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Lennart Götesson: Dåligt om makthavare är okänsliga

Krönika: Bränslepriser

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Khashayar Farmanbar (S) energi- och digitaliseringsminister. Foto Pontus Lundahl / TT.

Annons

Först kom ett för Sverige mycket högt elpris, som en chock för många. Sedan kom en stor höjning av priset på bensin och diesel och där moms läggs på skatt så att höjningen blir ännu större.

Höga priser går att förklara och att förklara på ett sätt som gör att folk klagar, men ändå accepterar dem. Prishöjningar kan också bädda för populister och så blev det nu. I förklaringarna till höjningarna fanns hos företrädare för regeringen en attityd som visar att man har mycket liten, eller ingen alls, förståelse för hur många i väljarkåren har det.

Den franska drottningen Marie Antoinette ska under en hungersnöd hånfullt sagt: ”om de fattiga inte har råd med bröd kan de istället äta brioche”. Ofta förvanskas dock citatet så att det gäller kakor eller bakelser. Brioche är dock ett lätt och luftigt franskt frukostbröd av vete och med kraftig smörsmak. Citatet nämns av Jean-Jaques Rousseau 1765, och var påhittat av honom själv.

Annons

Annons

Det citatet används och har använts för att beskriva de rikas attityd mot mindre bemedlade och en del av den attityden kommer ofta fram hos dem som efter skatt har kvar femsiffriga belopp där första siffran inte är en etta, tvåa, trea eller fyra.

Människor med två mil till förskolan och sedan fyra mil ytterligare till jobbet, eller med ännu längre sträckor att åka, ser nära nog en arrogans hos den oftast Stockholmsbaserade och högavlönade eliten, dit nu många S-företrädare hör.

”Jag har förståelse för att det påverkar många. En av orsakerna är den globala efterfrågan men det beror ju också på att vi blandar in mera biobränsle i våra bränslen för att få ner den fossila användningen här och vårt beroende av fossila bränslen. Det handlar också om klimatomställningen.” Så löd energiminister Khashayar Farmanbars kommentar enligt TT.

Det var en kommentar värdig Rousseau och gör det inte lättare för Magdalena Andersson att samla röster i kommande val. Tage Erlander gjorde bort sig i en TV-intervju där hans, enda och snäsiga, svar på frågan om vad ett ungt par utan bostad (och de var heller inte rika) skulle göra var att ställa sig i bostadskö.

De S-ledda regeringarna har då och då visat upp en stor okänslighet för många människors situation och därmed krattat manegen för borgerliga populister.

Annons

Olof Palme dabbade sig också när han var långt från verkligheten med sitt svar om vad en liter mjölk kostade. De S-ledda regeringarna har då och då visat upp en stor okänslighet för många människors situation och därmed krattat manegen för borgerliga populister.

Annons

Det duger inte med att hänvisa till brioche istället för bröd och kollektivtrafik istället för egen bil. Det måste till något mer och det är inte diverse försök att kompensera några här och några där för sådan kompensation slår blint och träffar inte alltid rätt.

Lennart Götesson. Foto: Privat.

Lennart Götesson

Krönikör

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy