Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insikter för ett narkotikafritt Dalarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Insändare: Kan vi informera bort narkotikan? Jag tror inte att det låter sig göras. Däremot kan vi föräldrar, skolpersonal och elever på alla stadier, tillsammans arbeta för större insikter och djupare kunskaper om vilka krafter som egentligen styr narkotikautvecklingen.

Dessa 20 insikter (som listas nedan) kan vara till vår hjälp, då vi utan att förtröttas, fortsätter processen med att få allt flera barn och ungdomar att välja bort inte bara narkotikan utan även tobaken och alkoholen. Det är inget lätt arbete. Det är dock ett livsviktigt engagemang som kräver tålamod, tolerans och inte minst kärlek från vår sida. En heroinmissbrukare sade till mig en gång: ”Claes, det är bra att informera om droger, men det räcker inte. Det behövs kärlek också.” Kärlek och information! Hjärta och hjärna!

Annons

Annons

Vi föräldrar, skolpersonal och elever på alla stadier, kan tillsammans arbeta för större insikter och djupare kunskaper om vilka krafter som egentligen styr narkotikautvecklingen. Foto: TT

Vi måste inse att:

- Initieringen när det gäller ungdomsmissbruk av epidemisk typ (liknande smitta), alltid går från etablerade missbrukare till nybörjare.

- Nyfikenhet och tendens att acceptera ett gruppmönster är de främsta psykologiska initieringsmekanismerna.

- Det är de unga, instabila, djärva (rädda) och de som har svårt att bli accepterade som löper de största riskerna att dras med.

- Man intar drogerna därför att de framkallar lustupplevelser.

- Man rubbar eller kortsluter därigenom den biologiska balansen av lust och olust, som fungerar som en omedveten försvars- och styrmekanism för människor.

- Missbruket övergår lätt till ett beroende som sedan följer sin egen dynamik.

- Beroendet har en driftmässig karaktär och styrka.

- De lustsensationer drogerna ger för narkomanen betyder ofta mer än sexualdriften för vanliga människor.

- Den som lärt sig uppskatta drogsensationerna vill också gärna låta sina kamrater och vänner upptäcka och avnjuta drogerna.

- Motståndskraften mot narkotikamissbruk avtar ju mera missbruket sprids och ju större förståelse man allmänt visar missbruket och narkomanin (acceptansen). Tänk bara på drogliberaliseringstrenden i flera europeiska länder!

Annons

- Den fria viljan hos den drogberoende sätts på undantag av drogbegäret.

Annons

- Narkomanen inser mycket väl det destruktiva i sin livsföring, men han är som regel inte beredd att offra sina drogupplevelser.

- Narkomanen söker gärna tillfällig hjälp när han är i trångmål eller när det är ont om droger, men att detta som regel inte innebär att han är beredd att offra drogerna för gott.

- De djupgående rubbningarna i viljelivet som orsakats av drogbegärets driftsmässiga karaktär, gör all narkotikabehandling utomordentligt svår och komplicerad.

- Totalabstinensen är den enda konstruktiva vägen för den som en gång utvecklat ett drogberoende. (Många förordar idag Minnesotamodellen och dess ”tolvstegsprogram”.)

- En liberaliserad narkotikapolitik ökar snabbt missbruk och narkomani.

- En restriktiv narkotikapolitik minskar dessa risker och tillstånd.

- Narkomani av epidemisk typ representerar inte några naturkatastrofer utan kan i detalj analyseras, förstås, styras och stoppas.

- Ett samhälle har så många narkomaner och missbrukare som okunnigheten och passiviteten förtjänar.

- I sista hand är det en politisk fråga hur vi skall ha det med narkotikamissbruket.

Avslutningsvis vill jag åter betona tobakens och alkoholens betydelse i sammanhanget. Kan vi vuxna få våra barn att avstå från tobak och alkohol, då har vi också vunnit ett stort slag mot narkotikan! Det finns med andra ord ett mycket starkt samband mellan rökning, öl och narkotika.

Källa: Professor Nils Bejerot

Claes Mankler

fd polis i Falun, numera bara medmänniska med lust att var helst, stötta barn, skolor och föräldrar

Claes Mankler. Foto: arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy