Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vargstammen måste få växa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Ulf Berg, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Dalarna, skriver i Dala-Demokraten den 23 december att det kan räcka med 100 vargar i Sverige.

Miljöpartiet anser att vargstammen bör få växa så att den blir långsiktigt livskraftig. Det är också en förutsättning för att den ska ha det som i EU-lagstiftningen kallas gynnsam bevarandestatus. Hur många vargar det innebär måste forskningen avgöra. På Naturskyddsföreningens webbplats finns några forskarbedömningar sammanfattade:

- Offentlig utredning 2011 med internationell forskargrupp: 700 individer.

- Naturvårdsverket 2015: 300 individer, förutsatt att en genetiskt viktig invandrad varg får en kull med valpar vart femte år.

Annons

Annons

- Stockholms universitet, populationsgenetiska institutionen, 2016: 1 200 vargar med ett utbyte om 20-80 vargar vart femte år.

Så uppgiften 100 vargar förefaller främst komma ur en önskan om mindre konkurrens om bytet

DD den 23 december.

Så uppgiften 100 vargar förefaller främst komma ur en önskan om mindre konkurrens om bytet.

Till sist: ”Det är sällan smart att ändra ett vinnande koncept” skriver Ulf Berg om fördelningen av pengar ur Viltvårdsfonden.

Onekligen har det varit ett vinnande koncept – för Svenska Jägareförbundet! Av de 90 miljoner som fonden delade ut 2020 fick detta förbund, med knappt 152 000 medlemmar, ungefär hälften av Sveriges jägare, 52 miljoner medan Naturskyddsföreningen med 230 000 medlemmar fick 0,4 miljoner.

Aron Knifström

distriktsordförande Miljöpartiet i Dalarna

Maj Ardesjö

vice distriktsordförande Miljöpartiet i Dalarna

Richard Holmqvist

ambassadör för biologisk mångfald, Miljöpartiet i Dalarna

Aron Knifström.

Bild: Torbjörn Granling

Annons

Maj Ardesjö.

Bild: Christian Larsen

Richard Holmqvist. Foto: arkiv

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy