Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Ronny Svensson: Kommuner borde få förmedla jobb, men de hindras göra det

Krönika: Arbetsförmedling

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Fasad med skylt på Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT.

Annons

För en tid sedan fick vi veta att ännu en kommun har nekats att bli leverantör av insatser för arbetslösa personer. Det var denna gång Torsby kommun och dess utvecklingsbolag (samägt av kommunen och det lokala näringslivet) i norra Värmland som fick nej av Arbetsförmedlingen. Det skedde trots att personalen och särskilt kommunen har stor och lång erfarenhet av att rusta arbetslösa till jobb eller utbildning.

Tidigare har andra kommuner med stor erfarenhet av arbetslöshetsbekämpning fått samma nej. Centerpartiet som samarbetsparti till regeringen ligger på för att privata företag, som tidigare misslyckats kapitalt med att bidra till effektiva lösningar, skall få monopol på Arbetsförmedlingens så kallade matchningstjänster – att skapa hållbara jobb eller relevanta utbildningar för personer i arbetslöshet.

Annons

Annons

Denna provokativa hantering, som ju sanktioneras av den statliga Arbetsförmedlingen och ytterst regeringen, bör inte tillåtas fortsätta. Effekterna för de arbetslösa medborgarna riskerar att hindra dem att nå sina önskade livsmål. Dessutom är landets kommuner de mest erfarna bekämparna av varaktig och svår arbetslöshet där kommuner på landsbygden, som Torsby, har kunnat uppvisa de bästa resultaten.

Jag har tidigare nämnt Fagersta och Smedjebacken som lysande stjärnor på denna himmel, men kan lägga till kommuner som Bräcke, Pajala, Skellefteå, Söderhamn, Norberg, Hultsfred, Arvika och många fler. Den erfarenhet som kommunerna har kring långtidsarbetslösheten äger inte någon annan aktör i hela landet. Varför är denna nödvändiga kompetens uppenbarligen ett finger i ögat på den statliga Arbetsförmedlingen när all hjälp behövs för att lösa ett av vår tids största sociala problem?

Kommunerna fick redan i slutet av 1970-talet i stigande utsträckning komplettera Arbetsförmedlingens alltmer otillräckliga resurser – och ambitioner – med kommunala pengar till utbildningar, praktiska jobbprojekt, entreprenörs-utbildning, nya typer av jobb inom till exempel återvinningssektorn etcetera. Dessa insatser har kommunerna i hela landet med tyngdpunkt utanför storstäderna tvingats öka år från år tack vare att staten och Arbetsförmedlingen inte klarat av sina beting att nå uppställda mål för arbetslöshetens storlek.

Annons

Om de privata företagen skall ha en chans att nå bättre lösningar i att förmedla arbeten än tidigare behöver de assistans av kommunernas social- och näringskontor samt arbetsmarknadsenheter med viktiga kunskaper.

Annons

Visserligen har Arbetsförmedlingen med dess statliga budget ofta deltagit som viktig finansiär när kommunerna gjort gedigna och nödvändiga insatser för att försöka knäcka de alltför höga arbetslöshetssiffrorna. Utan kommunernas kreativitet hade man dock aldrig nått de framgångar som dokumenten över satsningarna tydligt visar.

Att all denna lokala kompetens nu negligeras, som ett direkt resultat av den olycksbringande januariöverenskommelsen samt Arbetsmarknadsdepartementets kunskapsluckor och låga ambitioner kring arbetslösheten, sänker viktiga delar av den svenska modellen.

Om de privata företagen skall ha en chans att nå bättre lösningar i att förmedla arbeten än tidigare behöver de assistans av kommunernas social- och näringskontor samt arbetsmarknadsenheter med viktiga kunskaper. Att mot den bakgrunden hindra kommunerna att få uppdrag att lösa arbetslösheten är alarmerande!

Ronny Svensson. Foto: Privat.

Ronny Svensson

Krönikör

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy