Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Stoppa gräddfilerna i sjukvården!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Säg nej till privata sjukförsäkringar! Foto: Scanpix.

Annons

Ibland blir man glad. På tisdagen beslöt Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd nämligen att ställa sig bakom regeringens förslag att reglera de privata sjukvårdsförsäkringarna. Socialdemokraten Sebastian Karlberg uttryckte sin glädje över det i ett facebookinlägg – och inte minst var han glad över att beslutet var enigt.

Även de borgerliga partierna ställde sig således bakom det i remissvaret, vilket var mer än jag trott med tanke på de starka nyliberala tongångar om privatiseringar – av allt från ambulansverksamhet till BUP - som ofta hörs från borgerliga Dalasamverkan med det doktrinärt marknadsliberala Centerpartiet i spetsen.

De privata sjukförsäkringarna växer snabbt i detta land. Nästan 700 000 personer har idag tecknat en sådan försäkring, ibland via tjänstemannafacken. Det är en livsfarlig utveckling som gynnar de högre tjänstemannaskikten.

Annons

Annons

Och det här är en enormt viktig fråga. De privata sjukförsäkringarna växer snabbt i detta land. Nästan 700 000 personer har idag tecknat en sådan försäkring, ibland via tjänstemannafacken. Det är en livsfarlig utveckling som gynnar de högre tjänstemannaskikten. Den som har en privat sjukförsäkring kan alltså gå före i sjukvårdsköerna. En gräddfil skapas för de mer välbeställda.

Det borde rimligen strida mot portalparagrafen i sjuk- och hälsovårdslagen: ”Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”

I en rapport för tankesmedjan Katalys, ”Privata sjukförsäkringar strider mot lagen”, har forskaren John Lapidus varnat för att de privata sjukförsäkringarna leder till ojämlik vård. Han menar dessutom att ju mer vi får av privata sjukförsäkringar, desto större är risken för att skatteviljan sjunker – de som skaffat sig en gräddfil vill knappast betala två gånger, både via skatten och via sin försäkring, samtidigt som även den privata vården i slutändan finansieras av det allmänna.

På sikt kan därför den offentliga sjukvården dräneras på resurser. Lobbyorganisationer som Svensk försäkring, Svenskt Näringsliv och Almega slåss givetvis hårt för privatiseringen. Det är dessutom svårt att få fram fullödiga fakta i frågan om hur privata försäkringar påverkar vårdköerna, eftersom upphandlingsuppgifter präglas av visst hemlighetsmakeri.

Annons

Annons

Regeringen tillsatte tidigare en utredning för att se över hur de privata försäkringarna kan regleras och det region Dalarna nu gjort är att ge ett positivt remissvar på den. Frågan är om det hela kan mynna ut i någon sorts stopplag för den växande branschen. Det vore väldigt bra, men det är långt dit.

Sjukvård bör i allt väsentligt vara ett offentligt åtagande. Ibland har jag mött personer som glatt meddelat att de nu skaffat en privat sjukförsäkring. Det är ju jättebra! har de utbrustit. Varför är det bra? har jag då frågat. För att jag då får vård snabbare, har svaret blivit.

Så kan vi inte ha det. Den ökade snabbheten sker på bekostnad av andra som inte har råd med detta. Vid det här laget borde väl de flesta ha insett hur vansinnigt till exempel det amerikanska sjukvårdssystemet är, där så mycket bygger på privata försäkringar – vilket både skapar ojämlik vård där de rika övervårdas och de fattiga undervårdas och göder de stora försäkringsbolagen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy