Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
SD största parti bland lantbruksföretagare

Lantbrukares partisympatier

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Tidskriften Land Lantbruk har låtit göra en mätning av lantbrukares partisympatier. Den är utförd av Landja marknadsanalys, som gjort slumpvisa intervjuer ur Statistiska Centralbyråns, SCBs, jordbruksregister över företag med mer än tio hektar åker. Mätperioden var 29/9 till 15/11. Resultatet publicerades 20/1.

Mätningen visade att Sverigedemokraterna, SD, var största parti, på 28 procent. Partiet hade ökat jämfört med en mätning inför valet 2014, då SD fick 20 procent i denna grupp.

Centerpartiet, C, blev näst största parti på 26 procent. I mätningen 2014 hade C 38 procent så partiets tapp är nästan en tredjedel av C-stödet från 2014.

Tredje största parti var Moderaterna, M, med 24 procent. Partiet hade oförändrat i stöd jämfört med 2014. Kristdemokraterna hade sju procent, vilket var mer än partiets fyra procent 2014. Socialdemokraterna fick bara fem procent bland lantbrukare, och hade sex procent 2014.

Annons

Annons

En traktor lastar halmbalar på ett släp. Foto: Stina Stjernkvist / TT.

Lantbrukare är en grupp där många är ägare av fastigheter som ofta har ganska höga värden. De har även maskiner och utrustning. En del lantbrukare kan dock ha svårt att få den vardagliga driften att gå bra på grund av höga kostnader och låga intäkter. Kostnaderna kan vara för bränslen, el, konstgödsel och annat. Intäkterna är för det som de producerar.

SD har ett högt stöd, över sitt rikssnitt, i denna grupp som räknas som företagare. Man hör sällan att det nämns att SD stöds av många företagare trots att bland annat SCBs två årliga mätningar visar det. Däremot påpekas ofta att SD har högt stöd bland arbetare och därmed LO-medlemmar, särskilt de manliga.

C har traditionellt haft högt stöd bland lantbrukare, länge runt hälften av dem eller mer. Men det har blivit mindre nu.

SD har en speciell mix i sitt väljarstöd med högre stöd än sitt rikssnitt både bland arbetare, som vanligen är LO-medlemmar, och företagare som exempelvis lantbrukare.

Nästan alla partier har väljare i alla typer av samhälls- och yrkesgrupper. Nivåerna kan dessutom variera över tid. Det finns sådana tendenser i många partier, som att S har högre stöd än sitt rikssnitt bland LO-medlemmar och M bland företagare.

Annons

Annons

SD har en speciell mix i sitt väljarstöd med högre stöd än sitt rikssnitt både bland arbetare, som vanligen är LO-medlemmar, och företagare som exempelvis lantbrukare. I båda fallen gäller det i högre grad bland män.

Om definitionen varit bredare för lantbrukare, och innefattat skogsbruk och inte haft någon nedre gräns för åkermark, hade kanske resultatet sett lite annorlunda ut. S hade kanske haft högre stöd än fem procent då.

Mätningen påminner om att SD vunnit gehör bland lantbrukarna och ser ut att ha fått väljare från främst C sedan 2014.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan