Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Är det nu S blir ett parti att lita på?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Tobias Baudin är ett enormt lyft för Socialdemokraterna på partisekreterarposten. Inte minst för att han svarar ärligt på journalisternas frågor. Som senast i Aftonbladet.

På frågan om Baudin känner någon sverigedemokrat blir svaret nej. Vilket egentligen är väldigt konstigt givet hur många socialdemokratiska väljare som blivit sverigedemokrater. Men det är också ett befriande svar, eftersom det är just ärligt. Det är ett svar som visar hur segregerat de flesta av oss lever.

Intervjun med Tobias Baudin i Aftonbladet vittnar om att Socialdemokraterna av allt att döma är på väg att bli ett bättre parti än man varit. Men också att man om man inte är försiktig riskerar hamna i samma fälla som tidigare och skylla sina egna brister på allt och alla andra.

Annons

Annons

Baudin är ärlig, även när svaret är ofördelaktigt. Foto: Adam Ihse/TT

Att Baudin anser att S måste våga prioritera tydligare är bra. Men för den som följt partiet under de senaste tre decennierna åker en varningsflagga upp när Baudin funderar över om S varit för otydligt.

Nu är det lite otydligt vad Baudin egentligen menar med att Socialdemokraterna varit otydliga. För otydligheten har förvisso i delar över tid varit ett problem för partiet. Att som S under så många år gjort satsa på många små reformer istället för att peka ut riktningen i några få punkter är exempelvis inte tillräckligt tydlig politiskt. Det har man korrigerat nu.

Men i andra delar har Socialdemokraterna varit väldigt tydliga, som när man behållit Moderaternas jobbskatteavdrag, inte satsat tillräckligt på integrationsarbetet, inte varit en nog stark röst för kvinnorna i Kommunal och inte sett avlövningen av Sverige och problemen i sjukvården och omsorgen för de enorma strukturella problem de är.

Människor har inte sökt sig bort från Socialdemokraterna för att partiet har varit otydligt. Och jag hoppas att vad Baudin säger inte är ett eko från tiden då Lars Stjernqvist var partisekreterare. För det fanns en tid när samtliga S-nederlag förklarades med att väljarna är korkade. Det är trots allt vad man säger som parti om förklaringen till motgångar är att man inte varit nog bra på att förklara.

Annons

Att människor lämnat Socialdemokraterna är Socialdemokraternas fel. Det är inte resultatet av väljarnas okunskap eller att Socialdemokraterna inte varit tillräckligt bra på att förklara sin politik, vilket alldeles för länge var partiets egen förklaring till de ständiga katastrofvalen. I den analysen får inte Socialdemokraterna hamna igen.

Annons

Socialdemokraterna måste äga det faktum att man över tid ägnat sig åt politiska projekt människor valt bort. Man har också svikit förtroenden när man exempelvis pratat om att alla som behöver assistans ska få det, för att sedan skriva direktiv till Försäkringskassan om att minska antalet beviljade timmar.

Och det är trots allt inte så väldigt många år sedan Socialdemokraterna försvarade vinsterna i välfärden och pratade om butler i tunnelbanan. Trots att väljarna var mer intresserade av fungerande vård, skola och omsorg och oroade över att bli arbetslösa.

Att Baudin är en självkritisk socialdemokrat är bra. Det är även det något nytt som visar varför Baudin är rätt man på rätt plats. För även om Tobias Baudin talar om att S varit otydligt, talar han i den där intervjun i Aftonbladet framför allt om att Socialdemokraterna politiskt inte varit tillräckligt starka på för väljarna avgörande områden.

Och det finns också en ödmjuk sprödhet vi inte är riktigt vana vid att S ägnar sig åt när Tobias Baudin säger att man hoppas att några av alla de som lämnat Socialdemokraterna ska komma tillbaka.

Annons

Vad som sipprar ut från Socialdemokraterna just nu är förhoppningsvis inte bara en ny retorik utan en nystart. Mycket talar för det. Även om det fortfarande är oklart vilken linje S tänker välja ifråga om migrationen syns en förändring där Socialdemokraterna av allt att döma är på väg bort från en retorisk modell lånad från Sverigedemokraterna och mot en modell baserad på krav, vilket är långt lättare att känna sig bekväm med. Att ge efter förmåga och ta emot efter behov är vad hela vår samhällsmodell bygger på. Att ställa krav är omtanke.

Annons

Och solidaritet kräver inte bara att Sverige upprätthåller asylrätten, det kräver också förmåga att ta ansvar för integrationen av de människor som kommer till Sverige. Därför är det också svårare att förstå kritikerna av S retorik och politik idag än vad det var för bara några månader sedan.

Det är trots allt inte en orimlig inställning att var och en av oss i Sverige inte bara har rättigheter utan också skyldigheter.

Personligen litar jag mer på Socialdemokraterna idag än jag gjort vid någon tidpunkt under de senaste 20 åren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan