Annons

Annons

Annons

Debatt
Bryr sig inte LO om vår framtid?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kapital och pengar spelar en avgörande roll för klimatomställningen. De behöver flyttas från skadlig till hållbar verksamhet. Åtminstone 2 900 miljarder kronor ligger placerade i samtliga tjänstepensioner – vilket faktiskt är mer än i den allmänna pensionen. De pengarna, VÅRA pengar, som investeras för VÅR framtid borde självklart placeras hållbart. Men är det så?

Få fondförvaltare presenterar exakta siffror om sina placeringar, men däremot vilka bolag som finns i fonderna. I tjänstepensionens investeringar ingår några av världens största utsläppare, exempelvis olje- gas- och gruvbolag som är långt ifrån att ha påbörjat någon omställning till fossilfri energiproduktion.

Bild: TT

Annons

Annons

Det är i grunden motsägelsefullt att just pensionspengarna, som ska säkra vår framtid ekonomiskt, samtidigt investeras i verksamheter som förstör klimatet och riskerar allas vår framtida trygghet.

Som arbetstagare kan man göra ett eget val och placera hela eller delar av sin tjänstepension i hållbara fonder, men alternativen är begränsade och det är ofta väldigt svårt att veta vilka val som är hållbara.

Vissa fonder kallar sig dessutom hållbara även om ”endast” 5 procent av investeringarna placeras i fossil verksamhet. Med detta resonemang skulle upp till 145 miljarder kronor kunna vara investerat i fossil verksamhet och ändå benämnas som hållbart. Inga småpengar direkt. Betänk då att flera fonder inte ens har kriterier för hållbarhet. 

Alla placeringar, särskilt förstahandsvalet som blir valt om man inte gör något eget val, borde vara hållbart placerade. Varför är det inte så?

När upphandlingen sker av vilka fonder som ska finnas bland de valbara ställs inga krav på hållbarhet. Om krav på hållbarhet skulle införas innebär det att stora summor pengar som i dag bidrar till att förstöra vårt klimat istället placeras i neutrala eller kanske klimatpositiva verksamheter.

Förhandlingarna sker bakom stängda dörrar mellan Svensk Näringsliv och LO. Vi i har frågat både Svenskt Näringsliv och LO varför inga kriterier har tagits fram, men av båda parter har vi mötts av ointresse, lågt engagemang eller inget svar alls. Man kan tycka detta är märkligt i synnerhet eftersom LO i sitt eget klimatpolitiska program nämner att pensionsfondernas investeringar spelar en viktig roll i att gå mot ett fossilfritt samhälle.

Annons

Annons

Svenskt Näringsliv och LO: Här skulle ni kunna göra stor nytta med liten ansträngning. Varför agerar ni inte och tar fram tydliga kriterier för hållbarhet i tjänstepensionen? PTK, som förhandlar tjänstepensionen för tjänstemän inom den privata sektorn, har lovat att ta fram tydliga villkor för detta.

Vi måste ställa om samhället för att nå ett hållbart klimat och trygga livet för framtida generationer. Då kan vi inte fortsätta investera pengar i verksamheter som förstör klimatet på vår enda planet.

Pia Björstrand, talesperson Klimataktion

Anders Wijkman, hedersordförande Club of Rome

Sasja Beslik, hållbarhetsekonom danska pensionsbolagen PFA

Anna Bokström, Fossilfria pensioner

Jonas Bane, ordförande Klimatriksdagen

Joakim Jansson, Klimatbytet

Klimataktion, Arbetsgruppen för hållbara finanser

(Kerstin Brynolf, Elisabeth Bylund, Lena Douglas, Victor Janisels, Titti Matsson och Mårten Thedin)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan