Annons

Annons

Annons

Läsartext
Bättre bröstcancerdiagnostik med mikrovågor

Text: 

Detta är en läsartext.

Insänt: Andreas Fhager, docent i biomedicinsk elektromagnetik vid Chalmers Tekniska Högskola, uppvuxen i Ludvika, har besökt Västerbergslagens Ingeniörsklubb. Han presenterade då en metod för att hitta cancertumörer i bröst som är påtagligt noggrannare än dagens metoder och dessutom inte upplevs obehaglig eller smärtsam såsom mammografi kan göra.

I och med att mikrovågor ger ett flertal gånger bättre kontrastverkan än andra metoder är sannolikheten betydligt högre att finna tumörer och då speciellt i täta bröst med mycket körtel – och bindvävnad. Vågorna i metoden är mer än 100 000 gånger svagare än de i en mikrovågsugn.

Annons

Annons

Ett flertal små antenner sänder och tar emot mikrovågor. De mottagna signalerna bearbetas med smarta algoritmer i kraftfulla datorer. Artificiell intelligens används för att förbättra algoritmerna genom återkoppling från kliniska försök.

Metoden beräknas få alla tillstånd klara till sommaren och därmed kan efter sommaren kliniska försök starta på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I början kommer metoden att användas för kontroll av bröstcancertumörer under behandling. Om 5 – 10 år kan metoden vara för återkommande kontroll i stället för mammografi.

Insänt av Tommy Hjort

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan