Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
SD får stort inflytande om det blir en M+KD-regering

Majoritet i mätning för M, KD och SD

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Annons

Det finns opinionsmätningar av flera institut. Ett är Demoskop, som Aftonbladet publicerar. De mäter med webbpanel. De har metoder för att få representativt urval för väljarkåren. Demoskop mätte 1 till 8 februari. Deras resultat var att det blev jämnt mellan statsministerblocken.

Högeroppositionens tre partier i riksdagen, M, KD och SD skulle ha fått 175 mandat. Partier som är för eller tolererar Magdalena Andersson (S) som statsminister skulle ha fått 174 mandat.

Både L i högerblocket och MP i Anderssons block hamnade under riksdagens spärr på fyra procent, med 3,2 procent för L respektive 2,8 för MP. Om L och MP förs till respektive block skulle det bli 50,0 procent för M, KD, SD och L respektive 48,9 för S, C, V och MP, där V fick 10,0 och C 7,9.

Annons

Mätningar kan ha nivåer som varierar lite grann för en del partier mellan mätföretagen. I Demoskop har S legat lite lägre och M lite högre än i andra institut. Senaste två månaderna har S fått mellan 30 och 31 procent i andra mätningar. Men i Demoskop nådde S bara 29,2 procent som mest i förra mätningen. I denna mätning fick S 28,2, som S-valresultatet 2018.

Annons

Om S med detta passerat en topp får mätningar utvisa de närmaste veckorna. M fick 22 procent i Demoskop, vilket var nästan samma som förra mätningen av institutet på 21,8 procent. Den tänkta regeringspartnern för M, KD, fick 5,6 procent mot 5,4 för en månad sedan. SD fick 19,2 procent, mot 17,8 för en månad sedan.

Högeroppositionen mot S-regeringen skulle vinna ett val, om än knappt, i dag enligt Demoskop. Om man ser på mandaten skulle en M+KD-regering få 103 (82 M, 21 KD). S, som skulle bli nya främsta oppositionspartiet, skulle få 106 mandat. I omröstningar i riksdagen, som om statsbudget, skulle S vinna över en M+KD-regering om inte SD röstar för en M+KD-regerings förslag.

För SD kan det räcka med att lägga ned rösterna i omröstningar om partiet inte finner sina synpunkter tillmötesgångna av M och KD. Då går inte M+KD-regeringens förslag igenom. SD hamnar i ett bättre förhandlingsläge om M och KD får färre mandat än S.

SD får ett stort inflytande på en eventuell M+KD-regering oavsett om partiet sitter med i den eller om partiet "bara" står utanför som ett parti som lagt ned sina röster för moderatledaren som statsminister.

Annons

I praktiken kan även V tänkas rösta emot förslag från en M+KD-regering. Så även om M och KD får fler mandat än S kan en M+KD-regering få svårt att få igenom förslag om inte stöd från SD erhålls.

Annons

SD får alltså ett stort inflytande på en eventuell M+KD-regering oavsett om partiet sitter med i den eller om partiet "bara" står utanför som ett parti som lagt ned sina röster för moderatledaren som statsminister.

SD skulle få 72 mandat. Det vore en femtedel av riksdagen. Ett så stort parti blir det svårt för en moderat som statsminister att ha att göra med, eftersom det kommer att kräva mycket för att ge sitt stöd. Och varför ska det inte göra det när SD även kommer bli tvunget att låta M vinna på flera områden varav en del kan gälla offentlig välfärd och social trygghet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan