Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Det gäller att sålla i nyhetsflödet

Krönika: Kriget i Ukraina

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Hur ska man förhålla sig till den flod av nyheter om läget i Ukraina som väller över en? Man ska givetvis vara kritisk och hålla koll på vem avsändaren är. Man ska se upp för ”fake news”, men när verkligheten känns overklig är det svårt att skilja det ena från det andra.

Men hur ska man hantera sig själv? Jag märker att jag mer och mer väljer att läsa de artiklar som kan ge mig lite hopp om att det ska gå vägen till slut.

Artiklar om hur dåligt förberedd den ryska armén är, hur Putin har missbedömt Ukrainas försvarsvilja, vilka förluster den ryska armén gör och att hela världen, med några få undantag, tycker att Putin är en rutten typ som aldrig kommer att kunna infria sina stormaktsdrömmar.

Jag känner mig till och med lite nöjd över min förmåga att sålla i nyhetsflödet. Men jag inser ju att jag är på fel spår och att jag kan komma att bli grymt besviken. Man får se upp med sig själv helt enkelt.

Annons

Annons

Människor med plakat och Ukrainas flagga vid en demonstration på Sergels torg 1/3 mot den ryska invasionen av Ukraina.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

När pandemin härjade som värst blev vi medvetna om hur många virusexperter det fanns på universitet, högskolor, myndigheter och inom forskningen. Förutom de självutnämnda förstå.

Nu rasar det ett krig och vi börjar förstå hur många för oss helt okända militärstrateger och generalmajorer det finns.

Teorierna om vad som sker är många. Hur ska man karakterisera Putin, vilken effekt kommer sanktionerna att ha, är Putin beredd att gå hur långt som helst och hur ser Ukrainas försvarsförmåga egentligen ut.

Under hela pandemin diskuterade vi munskyddets vara eller icke vara. Teorierna och forskningsresultaten pekade åt olika håll och experterna var i luven på varandra. Nu är den helt överskuggande frågan om vi ska bli medlemmar i NATO eller inte.

Man får förlita sig på den förmåga man själv har att skilja på ljug, spekulationer och fakta. För det är ju vi som till slut bestämmer vilka ställningstagande Sverige ska göra.

Det är förmodligen en dålig jämförelse men NATO-diskussionen har samma ingredienser som frågan om munskydd.

Det är en komplicerad fråga och ingen kan med säkerhet veta om det är tryggt, farligt eller på vilket sätt det rubbar den säkerhetspolitiska ordningen i Europa och därmed resten av världen.

Annons

Annons

Coronan var ett helt okänt virus som vi var tvingade att förhålla oss till. I takt med att kunskapen ökade vidtog vi steg för steg de åtgärder som verkade rimliga.

Så måste det bli nu också. Putin är en oförutsägbar politiker, experter, diplomater och militärstrateger har därför för lite kunskaper om vad som egentligen händer i Kreml.

Den som med säkerhet tror sig kunna förutspå vad som kommer att hända är förmodligen ute på hal is. Man får förlita sig på den förmåga man själv har att skilja på ljug, spekulationer och fakta. För det är ju vi som till slut bestämmer vilka ställningstagande Sverige ska göra.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan