Annons

Annons

Annons

Debatt
Respektlöst att lägga ner Mentalvårdsmuseet

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Region Dalarnas kulturnämnd har beslutat att Säters mentalvårdsmuseum ska läggas ner. Det ska i stället bli något som kan liknas vid en kringresande cirkus med namnet ”Måendets museum”.

Beslutet att lägga ner Säters mentalvårdsmuseum visar på upprörande bristande respekt från Dalarnas politiker. Foto: arkiv

Annons

Detta är ännu ett beslut som visar på upprörande bristande respekt från Region Dalarnas politiker. Det visar på avsaknad av kunskap om vilka värden som är viktiga att bevara för eftervärlden.

Annons

Säters sjukhus öppnades 1912 och var då ett av Sveriges största och modernaste mentalsjukhus. Sjukhuset byggdes på en vacker plats i anslutning till sjön Ljusterns strand och omfattade 37 byggnader med över tusen patienter. Tanken var att den vackra miljön skulle vara helande för själen och påverka patienterna positivt.

Den vård som bedrevs på Säters sjukhus när sjukhuset öppnades var den vård som fanns att tillgå vid den tiden. Med dagens ögon kan en hel del av den vården kännas både obehaglig och otäck. Men i takt med att forskning och mediciner utvecklades, och kunskapen om psykiska sjukdomar ökade, förändrades också vårdens metoder och innehåll. Säters mentalvårdsmuseum visar den utvecklingen. Detta är en viktig del av vår nutidshistoria och inget att skämmas över.

När Region Dalarnas kulturnämnd byter namn på Säters mentalvårdsmuseum till ”Måendets museum” för det tankarna till att man försöker gömma undan psykiatrins historia

När Region Dalarnas kulturnämnd byter namn på Säters mentalvårdsmuseum till ”Måendets museum” för det tankarna till att man försöker gömma undan psykiatrins historia. Därmed bidrar man också till en fortsatt stigmatisering av psykisk sjukdom. Säters mentalvårdsmuseum visar inte bara psykiatrins utveckling utan lyfter också fram människoöden som levde hela sina liv på Säters sjukhus. Människoöden, väl värda att ta del av.

Annons

Annons

Region Dalarnas beslut att lägga ner Säters mentalvårdsmuseum är ett exempel på ett historielöst, dåligt underbyggt beslut som visar på en skrämmande inkompetens hos beslutsfattarna!

Gör om och gör rätt! Ta genast upp en förhandling med Säters kommun om en godtagbar lösning!

Ingalill och Stig Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan