Annons

Annons

Annons

Insändare
Angående Säters Mentalvårdsmuseum

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Genmäle till Mursal Isa

Insändare: Hej Mursal, du påstår i DD att syftet med att lägga ned Säters Mentalvårdsmuseum och göra det mobilt, det skulle öka tillgängligheten. Det är en befängd idé som inget museum någonsin skulle köpa. Ambulerande visningar tillhör tyvärr en förgången tid Mursal.

Annons

Säters Mentalvårdsmuseum, illustrerat av Matts Andersson.

Med dagens digitala verktyg finns oanade möjligheter att på ett miljövänligt sätt både spara pengar och öka tillgängligheten för alla intresserade, utan att att slita på samlingarna. Här några exempel: Interaktiva presentationer i HD, Zoom, 3D animerade visningar, live PPT-Pro med flera för att nu bara nämna några.

Annons

Använd och utveckla den nya digitala tekniken så kan ni lätt både maximera tillgängligheten och nå en storpublik av både barn och vuxna

Använd och utveckla den nya digitala tekniken så kan ni lätt både maximera tillgängligheten och nå en storpublik av både barn och vuxna.

Du påstår dessutom att byggnaderna där museet är inrymt är i sådant miserabelt skick att verksamheten inte längre kan bedrivas där. Ovederhäftiga  skäl som direkt känns som att de är “beslutskonstruerade”, helt ogrundade och som knappast bygger på reella byggfakta.

Att sedan ge sig på och ändra museets namn till “Måendets museum” är högst opassande och historielöst, ett tilltag som får oss säterbor att verkligen må riktigt illa.

Vi säterbor har alla ett speciellt förhållningssätt till Säters mentalsjukhus och dess långa historia. Som kommunens störste arbetsgivare så har sjukhuset också satt sin prägel på både oss och på hela vår kommun under många generationer.

Annons

Själv så blev jag involverad i Psykiatrin i Dalarna redan på 1990-talet genom att Landstinget då ville ha hjälp med namnbyte på hela sjukhusområdet, samt annonsering  och marknadsföring av det som idag heter Skönvik. Jag gjorde Skönviksbolagets logotyp och även en besöksbroschyr just för Mentalmuseet som jag illustrerade och tryckte upp åt dåvarande Landstinget.

Säters Mentalvårdsmuseum det ligger perfekt där det i dag ligger, på en kulle i vårt och sjukhusets eget mentala epicentrum, och det skall så förbli!

Hälsningar

Matts Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan