Annons

Annons

Annons

Insändare
Museet behövs på plats

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändare: När Sven Bäckman med flera hos den dåvarande direktionen för Säters sjukhus föreslog öppnandet av ett museum trodde väl ingen att museet senare skulle få så stor uppmärksamhet som det varit på DD:s insändarsidor de senaste veckorna.

Mentalvårdsmuseet en allhelgonahelg. Foto: arkiv/Lars Andersson Schaar

Annons

Annons

Tanken var att museet skulle påvisa vilka positiva förändringar Landstingets övertagande av ansvaret från staten 1967 hade betytt för vårdtagarna. Man ville på plats kunna visa jämförelser mellan moderna lokaler och lokalerna från 1912. Det är viktigt i undervisningssyfte. Sovsalar försvann och i alla nybyggnationer utrustades nästan alla med enkelrum. Utöver detta kom nya behandlingsmetoder, nya mediciner och en utbyggd öppenvård.

När nu förslag finns på att museet i stället ska bli ett resande jippo har hela ursprungsidén med museet försvunnit liksom dess del i utbildningen av psykiatripersonal

När nu förslag finns på att museet i stället ska bli ett resande jippo har hela ursprungsidén med museet försvunnit liksom dess del i utbildningen av psykiatripersonal.

DD den 21 mars.

Jag blir inte klokare av inlägget från Mursal Isa, DD den 21 mars, som innehåller massor av ovidkommande utlägg som inte har med museets historia att göra.

Annons

Vad jag däremot förstår är alla protester som kommit på insändarsidan.

Kultur och bildningsnämnden kanske i stället ska ägna sig åt att spåra upp Ester Hennings underbara konst som försvann till Stockholm med en tillfälligt anställd läkare under 50-talet.

selog

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan