Regeringen tänker utreda karensavdraget. Det är orättvist och osolidariskt har man till sist kommit fram till.
Vilket vi är många som påpekat under lång tid. Det är dessutom dålig klasspolitik. Har du lång utbildning, hög lön och ett kontorsjobb som kan skötas från hemmet behöver du i praktiken aldrig drabbas av karensavdraget. Jobbar du på förskola eller på demensboende gör karensavdraget dig däremot fattigare.

Vissa människor kan inte jobba hemifrån. Det gör också karensavdraget till något som bara drabbar delar av arbetsmarknaden.
Bild: Hasse Holmberg/TT
Att regeringen till sist tagit sitt förnuft tillfånga är såklart bra. Karensavdraget bygger på en fördomsfull bild av att människors arbetsmoral är låg och det därför krävs ett karensavdrag för att vi inte ska sjukanmäla oss stup i kvarten för att ligga hemma och Netflixa.
Annons
Annons
Det finns såklart idioter och oärliga människor på den svenska arbetsmarknaden. Det finns också enormt dåliga arbetsplatser som generar sjukskrivningar på löpande band. Men karensavdraget visar tydligt att svenskarnas arbetsmoral är för hög, inte för låg.
I Sverige pratar vi om sjuknärvaro, snarare än sjukfrånvaro. Många av oss sitter inte hemma och känner efter. Kan man stå upprätt kan man jobba. Det är så många av oss är uppfostrade, att det faktiskt är extremt viktigt att göra rätt för sig.
Sedan finns också lojaliteten med arbetskamraterna, vilket bland annat LOs utredningar om karensavdraget visar. Inom Kommunal går man till jobbet fast man inte borde av lojalitet med sina kollegor, som man vet får det kämpigare om man själv är borta i de redan undernärda organisationerna man jobbar i. Så man biter ihop.
Det handlar såklart också om pengar, om att vissa arbetstagare inte har råd att vara borta från jobbet.
Även om regeringen inte förrän nu tagit sitt förnuft tillfånga är det uppenbart att regeringen faktiskt haft koll på att svenskarnas arbetsmoral är extremt hög. En av de tidiga pandemiåtgärderna var att slopa karensavdraget. Ganska självklart eftersom människor som sjuknärvarar på sina jobb i omsorgen kan förorsaka dödsfall. Sjuknärvaro bidrar dessutom till smittspridning.
Men när smittspridningen minskat har karensavdraget återkommit. Det har varit lika svårt att bli av med som dåliga pappaskämt.
Annons
Att höra Ardalan Shekarabi säga att karensavdraget är orättvist och osolidariskt, ord som LO och socialdemokratiska ledarsidor upprepat många, många gånger är därför väldigt glädjande. Visst finns det prydliga socialdemokrater, pikant nog bland annat anställda på Försäkringskassan, som under partikongressen gick upp i talarstolen och argumenterade mot ett slopat karensavdrag.
Annons
Lyckligtvis blev kongressbeslutet dock att karensavdraget ska slopas. Det är ett sundhetstecken så gott som något. Vad kontorsanställda och välkammad sosseadel som kan jobba hemifrån när de blir sjuka har att säga i frågan kommer aldrig vara lika intressant som vad LO säger och den som själv jobbar i omsorgen. De som faktiskt varje dag möter orättvisorna karensavdraget skapar eftersom det inte går att byta blöja på demenssjuka hemifrån eller följa med någon till daglig verksamhet via Zoom.
Att regeringen hittat den socialdemokratiska, solidariska ryggraden till sist är fantastiskt! Att Socialdemokraternas ledning lyssnat på sin kongress är ett hälsotecken. Kanske går vi till sist en socialdemokratisk vår till mötes, efter årtionden av politik som alldeles för ofta varit omöjlig att försvara för den som värnar socialdemokratisk ideologi.
Att den socialdemokratiska regeringen nu ställer sig på arbetarnas sida är ett välkommet besked.
Ett än mer välkommet besked skulle vara att karensavdraget slopas när utredningen väl är klar.