Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Det är dags att ge upp vår alliansfria tillvaro

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ryssland och Nooshi Dadgostar med flera vill inte att Sverige går med i Nato. Att bibehålla nationell handlingsfrihet och egen beslutsmakt är det tryggaste alternativet för Sverige, skriver Nooshi Dadgostar med flera i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Rysslands motivering är naturligtvis en annan.

Det är dags att vakna och inse att vår omgivning förändras så vi måste ge upp vår alliansfria tillvaro. Foto: TT

De som skrivit under debattartikeln är Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, Hanna Gunnarsson försvarspolitisk talesperson (V) och Håkan Svenneling utrikespolitisk talesperson (V). De menar att ”Ett Natomedlemskap riskerar att dra in oss i konflikter som vi annars inte skulle valt att delta i”, och så kan det naturligtvis vara. Skribenterna och en del andra skräms således till underkastelse av Putin och hans anhangs vilja att Sverige inte ska gå med i Nato. En vilja som inte ser ut att få folkligt stöd i Sverige, även om åsikterna är delade.

Annons

Annons

Ett medlemskap i Nato torde med största sannolikhet ha en avskräckande effekt på Ryssland och vara värdefullt vid ett angrepp på vårt land

En mindre del vill att Sverige ska värna om alliansfriheten och hålla Nato utanför Sveriges gränser, men det kräver även att Sverige kan hålla ondskan utanför. Redan nu, i en tid där både fred och alliansfrihet råder, sker upprepade kräkningar av Ryssland på svenskt territorium. Och en invasion pågår i Ukraina som Amerikas president betecknar som folkmord. Det är dags att vakna och inse att vår omgivning förändras så vi måste ge upp vår alliansfria tillvaro.

Nedrustningen av det svenska försvaret innebar att vi uteslöt risken att hamna i en krigssituation, men det kan vi inte utesluta längre. En svensk försvarsförmåga som kan stå emot en rysk invasion tar troligen åratal att bygga upp, om det ens går. Därför skulle många känna sig tryggare om Sverige är med i Nato.

• Rysslands vice försvarsminister varnar USA och Nato för att vapentransporter på ukrainskt territorium är legitima militära mål för Ryssland, enligt statsägda nyhetsbyrån TASS.

• Natos militära närvaro i östra Europa kommer öka till en fullskalig styrka redo att stå upp mot en invaderande armé, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Annons

• Ukrainas utrikesminister Metro Kuleba säger att kriget aldrig hade hänt om Tyskland och Frankrike låtit Ukraina bli medlem i Nato.

• Finlands statsminister Sanna Marin menar att det inte finns någon annan säkerhetslösning som motsvarar ett medlemskap i Nato, och att Natos artikel fem ger en bred säkerhet.

Ett medlemskap i Nato torde med största sannolikhet ha en avskräckande effekt på Ryssland och vara värdefullt vid ett angrepp på vårt land.

Stig Wiklund, pensionär

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan