Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Nato för oss närmare ett kärnvapenkrig

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ryssland bröt mot internationell rätt och angrep Ukraina i slutet av februari. Det har lett till oro i världen och stora lidanden för folket i Ukraina. Förhoppningarna om en snabb rensningsaktion kom på skam. Fredssamtalen har varit resultatlösa och runnit ut i sanden. Västvärlden har skickat vapen för många miljarder, USA vill att kriget fortsätter och har militär och ledningspersonal på plats. Zelenskij och Ukrainska regeringen har markerat intresse för en förhandlingslösning men USA:s mål är att med hjälp av Ukraina knäcka Ryssland militärt och ekonomiskt.

" Om kärnvapen kommer till användning är sannolikheten stor att vår civilisation går under, ingen nation kommer att klara sig. Detta måste alla människor nu inse och handla därefter", skriver debattören. Foto: arkivbild

Annons

Ryssland är världens största land med enorma naturrikedomar och en stor befolkning på nästan 150 miljoner människor. Men som ekonomisk värdsaktör är lika liten Storbritannien, och har oligarker med rikedomar i klass med Sveriges. Ryssland drabbas väldigt hårt av västvärldens ekonomisanktioner och riskerar en ekonomisk bankrutt. På världsmarknaden är Ryssland och Ukraina viktiga spannmåls- och energiexportörer.

Annons

I ett läge när den nationella existensen ställs på spel är det fullt möjligt att kärnvapen sätts in för att undvika militärt nederlag

Världen är inne i en allvarlig energi- och livsmedelskris. Om inte kriget snart får ett slut kommer världen att drabbas av ännu mer massvält, massarbetslöshet och stor social oro. Rysslands militära kapacitet är en tiondel av USA:s men är jämbördig på ett område; kärnvapen.

Ryssland upplever att Västvärlden hotar dess nationella existens. Både USA och Rysslands militära strategier innefattar möjligheten att bli först med att använda kärnvapen. I ett läge när den nationella existensen ställs på spel är det fullt möjligt att kärnvapen sätts in för att undvika militärt nederlag. Ukrainakriget har redan visat den ödesdigra militära logiken. Den ena upptrappningen följs av den andra till ständigt allvarligare nivåer. Om kärnvapen kommer till användning är sannolikheten stor att vår civilisation går under, ingen nation kommer att klara sig. Detta måste alla människor nu inse och handla därefter.

Mänskligheten har aldrig varit i större fara. Den enda organisation som kan tala för hela mänskligheten är Förenta Nationerna, FN. Generalförsamling måste sammanträda så snart det bara går och med alla krafter se till att det blir vapenvila och att kriget avslutas.

Vi i Sverige behöver få vår riksdag att åter verka för fred och säkerhet för alla! Att gå med i Nato för oss bara närmare ett kärnvapenkrig.

Helge Sonntag

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan