Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Alliansfrihetens tid är förbi

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi borde inse att alliansfrihetens tid är förbi! Att bibehålla nationell handlingsfrihet och egen beslutsmakt är det tryggaste alternativet för Sverige, menar de som inte vill att Sverige går med i Nato.

Stig Wiklund menar att alliansfrihetens tid är förbi och att vi bör gå med i Nato för att få världens största militärmakt bakom oss. Foto: TT

Ett annat tveksamt argument är att ett medlemskap i Nato riskerar att vi blir indragna i konflikter som vi annars inte skulle valt att delta i, och så kan det naturligtvis vara. Motståndare till ett svenskt medlemskap skräms även av Putin och hans anhangs vilja att Sverige inte ska gå med i Nato. En vilja som inte ser ut att få folkligt stöd i Sverige, även om åsikterna är delade. En mindre del vill således att Sverige ska värna om alliansfriheten och inte gå med i Nato, men det kräver även att Sverige har förmågan att hålla Ryssland utanför landets gränser.

Annons

Annons

Redan nu, i en tid där både fred och alliansfrihet råder, sker upprepade kräkningar av Ryssland på svenskt territorium. Och en rysk invasion pågår i det alliansfria Ukraina, något som Amerikas president betecknar som folkmord. Det är dags att vakna och inse att vår omgivning förändras så vi måste ge upp vår alliansfria tillvaro och förbättra vårt skydd mot inkräktare. Nedrustningen av det svenska försvaret innebar att vi uteslöt risken att hamna i en krigssituation, men det kan vi inte utesluta längre. Det faktum att 30 länder är med i Nato borde få svensken att inse att den svenska alliansfrihetens tid är förbi. De länder som Ryssland slagit sina klor i är just alliansfria länder, något som förmodligen aldrig hade hänt om dom varit medlemmar i Nato.

Som Natomedlemmar får vi världens största militärmakt bakom oss.

• Rysslands vice försvarsminister varnar USA och Nato för att vapentransporter på ukrainskt territorium är legitima militära mål för Ryssland, enligt statsägda nyhetsbyrån TASS.

• Natos militära närvaro i östra Europa kommer öka till en fullskalig styrka redo att stå upp mot en invaderande armé, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

• Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att kriget aldrig hade hänt om Tyskland och Frankrike låtit Ukraina bli medlem i Nato. Reuters

Annons

• Finlands statsminister Sanna Marin menar att det inte finns någon annan säkerhetslösning som motsvarar ett medlemskap i Nato, och att Natos artikel fem ger en bred säkerhet. Radio Suomi

Ett medlemskap i Nato torde med största sannolikhet ha en avskräckande effekt på Ryssland och vara värdefullt vid ett angrepp på vårt land.

Stig Wiklund

Pensionär

Stig Wiklund. Foto: privat

.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan