Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Debatt
Ska vi förutom EU skaffa oss ytterligare en överrock?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Finland tillhörde Sverige under mer än 600 år. 1812 tillföll det Ryssland. Sedan 1917 har det varit självständigt. Vi klarade oss undan Krimkriget, båda världskrigen och att dras in i det kalla kriget. Finland hemsöktes däremot av två diktaturer och varit nödgad upprätthålla god relation med sin stora granne längs den långa landgränsen. Vi har efter bästa förmåga hjälpt våra grannländer under svåra tider. Transiteringar till Norge och Finland i början på 40-talet noteras som en eftergift. Sverige och Finland har under åren ibland valt olika strategier utan att broderskapet har försämrats.

Ska vi riskera vårt goda anseende med vår alliansfrihet? Foto: TT

Annons

Annons

Ekonomer hävdar att Putin försämrat Rysslands ekonomi och folkets vardag på ett allvarligt sätt. Bedömare anser honom sjuk,  paranoia och andra tillstånd varierar i diagnosen. Vi vet inte om och när en mer samarbetsvillig ersättare kommer att söka förhandling med.

Vem vet hur läget varit om USA , Nato och EU inte hade gett Sovjet kalla handen vid försöket till närmande på 90-talet? Kina riskerar inte sina ekonomiska landvinningar i Väst för att hjälpa en kollega med en operation, som dom tydligen inte stöder helhjärtat.. De har en liknande sits i konflikten med Formosa.

USA har ledningen i Nato. Efter 1945 har USA:s presidenter gett olika signaler i sin utrikes-och säkerhetspolitik. Kommer Trump att fortsätta den isolationistiska politik han tidigare anbefallde, om han kommer tillbaka?

Kommer vi att ledas av Trump och därmed lieras med Erdogans Turkiet, Ungern och Polen?

Kommer vi att ledas av Trump och därmed lieras med Erdogans Turkiet, Ungern och Polen? Det är länder där vi många gånger ifrågasatt deras demokrati, rättssäkerhet och folkens frihet och jämlikhet under senare år, såna principer som medlemsländerna ska respektera.

Erlander påverkade mer än någon annan Sveriges utveckling årtionden efter andra världskriget. Han stod för neutralitetspolitik, välfärdspolitik och var anhängare av nordiskt samarbete, till en början genom försök att inrätta ett nordiskt försvarsförbund, som Norge sa nej till.  Neutraliteten förbyttes efter inträdet i EU till en alliansfrihet, som ärvdes från Karl XIV Johan och Per-Albin och den fortsatte med Olof Palme.

Annons

Annons

Den alliansen har lett oss rätt i tider av kalla krig och konflikter. Under kalla kriget nådde vår krigsmakt sin största potens. Svenska ungdomar och svenska kvinnor har under årtionden gått i bräschen för att förbjuda kärnvapen. Ett 50-tal länder har nyligen skrivit under förbudsavtal mot kärnvapen. Sverige har av någon anledning valt att inte göra det utan att det väckt några märkbara reaktioner.

Sverige har varit en väl sedd partner tack vare sin alliansfrihet och kompetens samt sitt internationella engagemang för en trovärdig säkerhetspolitik. Vi har under många år varit en eftertraktad medlare i internationella konflikter och kriser.

Jag misstänker, att om Peter Hultqvist följer sin drivkraft, säger han nej. Jag hoppas han är pragmatisk nog att sitta kvar i regeringen och inte åka hem till Borlänge som sin företrädare Börje Andersson, min politiske mentor, gjorde. Han behövs så väl i en socialdemokratisk regering.

Ska vi riskera vårt goda anseende med vår alliansfrihet? Vårt geopolitiska läge har varit detsamma i 200 år. Ska vi förutom EU skaffa oss ytterligare en överrock, som hindrar oss från självständiga beslut, som gagnat oss väl i flera hundra år?

Ska vi spela rysk roulett?

Alf Hjertström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan