Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Ryssland slår klorna i alliansfria länder

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bengt Jönsson vill genom sin insändare i DD, den göra alla uppmärksamma på det han nämner som ”massiv Nato-propaganda som vräkts över svenska folket efter Rysslands anfall på Ukraina,” samt åberopar svensk 213-årig framgångsrik säkerhetspolitik.

Det är inte Nato som är aggressiva, som hotar och startar krig samt bombar och mördar civila kvinnor och barn - det är Ryssland som står för detta. På bilden: rysk militär. Foto: TT

"Att gå med i Nato innebär att vi rustar för krig och därför ska vi fortsätta en vinnande fredspolitik och stå utanför Nato", menar han och att vi inte ska dansa efter någon annans pipa.

Annons

Ett vapenskramlande Ryssland som även hotar med kärnvapen är inget att nonchalera, och tro att man slipper konfronteras med genom att vara alliansfria

Annons

Men att inte gå med i Nato är i allra högsta grad att dansa efter en annans pipa då Rysslands med hot vill hindra att Sverige går med i Nato. Det är inte Nato som är aggressiva, som hotar och startar krig samt bombar och mördar civila kvinnor och barn - det är Ryssland som står för detta.

DD den 30 april 2022.

Att Sverige vidtar åtgärder för att hindra ett ryskt angrepp mot landet måste ses som ett måste under rådande omständigheter. Ett vapenskramlande Ryssland som även hotar med kärnvapen är inget att nonchalera, och tro att man slipper konfronteras med genom att vara alliansfria.

Den alliansfria tid som Sverige så lyckosamt bedrev under andra världskriget var även förknippat med ett grymt starkt och avskräckande svenskt försvar, samt eftergifter för de krigande parternas krav på Sverige. Nedrustningen av det svenska försvaret efter andra världskriget innebär att svenska försvarets försvarsförmåga inte längre når den nivå som gällde åren i början 1940-talet. Det är dags att vakna och inse att vår omgivning förändras så vi måste ge upp vår alliansfria tillvaro och förbättra vårt skydd mot inkräktare.

Annons

Annons

Nedrustningen av det svenska försvaret innebar att vi uteslöt risken att hamna i en krigssituation, men det kan vi inte utesluta längre. Det faktum att 30 länder är med i Nato borde få svensken att inse att den svenska alliansfrihetens tid är förbi. De länder som Ryssland slagit sina klor i är just alliansfria länder, något som förmodligen aldrig hade hänt om dom varit medlemmar i Nato. Som Natomedlemmar får vi världens största militärmakt bakom oss.

Stig Wiklund, pensionär

Stig Wiklund. Foto: arkiv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan