Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Putins krig är inget argument för Natomedlemskap

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I krigets skugga stressas nu Sverige, utan grundlig debatt och folklig påverkan, in i Nato. Så sent som i november förra året beslutade den socialdemokratiska partikongressen om ett nej till Nato. Men medlemsdemokratin är inte vatten värd när regeringen nu har siktet inställt på att lämna in en ansökan snarast möjligt.

Vi anser att varken Putin, Finland eller Wallenberg ska bestämma om vi ska gå med i Nato. Foto: TT

Annons

Annons

Bakom står det svenska militärindustriella komplexet med Jacob Wallenberg i spetsen och knuffar på. Den 7 april hölls ett hemligt möte i Helsingfors i detta syfte med näringslivstoppar samt Sverige och Finlands regeringar och överbefälhavare. Där har vi de som vinner på ett medlemskap; vapenindustrin, storföretagen och makthungriga politiker som viftar på svansen när Washington kallar.

Där har vi de som vinner på ett medlemskap; vapenindustrin, storföretagen och makthungriga politiker som viftar på svansen när Washington kallar

Krig ger profit och makt. Rysslands angrepp är ett brott mot folkrätten och vi kräver att trupperna ska dras tillbaka och striderna upphöra. Men Putins krig i Ukraina är inget argument för Natomedlemskap. Speciellt inte som krigsalliansen Nato är den i särklass mest aggressiva militärmakten i världen. Vi anser att varken Putin, Finland eller Wallenberg ska bestämma om vi ska gå med i Nato. Det ska bestämmas av oss som bor i Sverige och först efter en grundlig debatt och varför inte genom en folkomröstning. Istället för att bidra till en upptrappning av den militära hotbilden och ytterligare upprustning genom ett Natomedlemskap bör Sverige stå upp för alliansfriheten och verka för fred. Därför säger vi: Ja till alliansfrihet och fred! Nej till Nato!

Deltagarna församlade på Kommunistiska Partiets 1 maj i Ludvika 2022

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan