Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Ebba Busch fick inte gå på fest. Buhu.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Förra helgens stora ickedebatt handlade om Ebba Busch. Hon fick inte gå på Elle-galan fredagen 29/4. Buhu.

Elles redaktion skickade ut inbjudan till Busch. Men saker händer, som att Ebba Busch ställer sig frågande till varför polisen inte sköt skarpt under påsken och varför inte 100 demonstranter skadades under upplopp.

Och när saker händer kan det hända att människor ändrar uppfattning och inbjudningar dras in. Inför Elle-galan fattade därför Elles redaktion beslut om att Ebba Busch inte längre var välkommen på festen.

Ebba Busch är något av en partypolitiker.

Annons

Det känns faktiskt uppiggande att det fortfarande kan ge konsekvenser att uttala sig som Ebba Busch gjort. Även om det handlar om något så pyttigt som att inte längre vara välkommen på party.

Annons

Det blev såklart ett jävla liv efter det. Vilket är obegripligt.

Att gå på glammiga kändispartyn är inte en del av det politiska kärnuppdraget. Det är inte heller någon rättighet. Den som bjuder in till fest avgör vem som kommer på festen.

Elle avstod från att släppa in Ebba Busch på sin fest med motiveringen "Elles värderingar står för mångfald och mot våld i alla dess dimensioner." och det kan man väl kanske inte säga att Ebba Busch lever upp till med sina uttalanden efter påskupploppen.

Elle är knappast någon arena för politik, men genom Elle och så även att synas på Elle-galan kan Ebba Busch nå inte minst unga kvinnliga väljare. För det är klart att Elle-galan för Ebba Busch handlar om politik och publicitet.

En annan som inte alltid heller får gå på fest är Jimmie Åkesson. Han brukar inte få gå på Nobelfesten. Av ungefär samma skäl som Ebba Busch-partyvanor nu verkar bli lite mer begränsade än tidigare.

Det brukar vara drag i Nobelstiftelsens formuleringar kring var Jimmie Åkesson inte får komma, i år heller. 2019 sa Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund bland annat "Vi analyserar inte partier utifrån opinionsmätningar".

I Nobelstiftelsen går det minsann inte något mode i detta med alla människors lika värde. Den formella motiveringen 2019 till att porta Åkesson, igen, löd som följer:

Annons

Annons

"Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande principen om alla människor är lika värda och rättigheter – oavsett hudfärg, härkomst eller religion.”

Ställningstaganden kan se olika ut. I helgen kom det ett i form av en indragen inbjudan. Men oavsett form visar de att detta med att stå upp för alla människors lika värde numera inte är någon liten sak.

Och det är onekligen ganska ironiskt att så väl Ebba Busch som Jimmie Åkesson har så svårt för att inte välkomnas in, när så mycket av deras politik handlar om just det.

Men förstås.

Det är aldrig lika kul när det händer en själv.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan