Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Debatt
Ett Natomedlemskap kommer inte göra Norden säkrare

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alla pratar om att Sverige och Finland måste ha militär försäkring om vi ansöker om medlemskap i Nato. President/statsminister plus utrikesministrar åker land och rike runt för att höra hur andra Natoländer ser på ett sådant stöd. Självklart vill de att Sverige och Finland går med i Nato, det har de inte behövt åka och fråga andra länder om. Det hela är väl mest en symbolisk handling så att folket ska se att de anstränger sig i frågan.

Annons

Annons

Speciellt USA är mycket måna om att vi går med. Men om vi istället skulle fortsätta med alliansfriheten, som präglat Sverige och Finland i över flera hundra år, då behövs ingen säkerhet enligt min bedömning.

Men om vi istället skulle fortsätta med alliansfriheten, som präglat Sverige och Finland i över flera hundra år, då behövs ingen säkerhet enligt min bedömning

Då fortsätter gränsen mellan Ryssland och Finland/Sverige att vara en ”mjuk” gräns och det är så Ryssland också vill att det ska vara. Då finns inget som helst intresse av att angripa eller sabotera för oss.

Risken för ett tredje världskrig ökar om vi går med i Nato. Foto: TT

Om Finland och Sverige går med i Nato blir gränsen mellan Finland och Ryssland i stället en ”skarp” gräns. Det kommer att medföra militär upprustning på bägge sidor och norden kommer inte att bli säkrare, snarare tvärt om.

Det kommer att bli mycket militär närvaro och risken för ett tredje världskrig är påtagligt. Jag vill inte att varken Sverige eller Finland går med i Nato!

Även om Finland skulle gå med i Nato så behöver inte Sverige göra det, vi kan ha ett gott samarbete ändå precis som det sker i dag med andra Natoländer. ”Ju större en organisation blir desto större och tuffare blir maktspråket” = Nato. Vill vädja speciellt till Finland, gå inte med i Nato!...

Annons

Annons

Pell Sune Westhed

”Pensionären” fd politiker o företagare

Pell Sune Westhed. Foto: privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan