Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Debatt
För eller emot?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Eskaleringen av våld sprider sig alltmer, både inom landet och internationellt. I Sverige löser de kriminella gängen motsättningar med att beskjuta varandra. Många är rörande överens om att tillgången på vapen är huvudproblemet.

Den 14 maj landar med största säkerhet Finland i ett beslut om Natoanslutning. Sedan är det tänkt att Sverige kommer efter och då blir vi inte längre fredens försvarare. Foto: TT

Annons

I globalt perspektiv pågår också ett gängkrig stater emellan. Länder med stor vapentillverkning vill helst hävda att vapen används i fredsskapande syfte. Ingenting kan vara mera felaktigt.

Svenska kvinnor har i mer än 100 år satt sin prägel i det internationella fredsarbetet. Namn som Kata Dahlström, Elin Wägner, Alva Myrdal, Inga Thorsson och Maj-Britt Theorin är några som har strävat mot en fridfullare värld, där framför allt kärnvapen skulle bli en parentes i mänsklighetens historia.

Annons

Idag torde de gamla aktivisterna vända sig i sina gravar, om de visste hur dagens ledande S-kvinnor övergett fredstanken och i stället valt att inordna sig under USA:s förmyndarskap.

Vid Ukrainakrigets början höjdes ganska snart krav på att Putin skulle ställas inför en internationell domstol. Det mullrades med krav från högsta Natoledningen, vilket snabbt spreds i västlig press ända djupt ner i folkhavet.

Det moraliska problemet är bara, att om man lagför Putin, måste, i konsekvensens namn, även USA:s nu levande expresidenter hamna inför domstolens skrank.

Tipset är att en sådan rättegång aldrig lär bli av.

Moralen bland Natoförespråkarna är minst sagt bristfällig

Däremot ser västvärlden ledare fram emot att få skicka Julian Assange till USA, där han riskerar ett 175 årigt fängelsestraff för att ha avslöjat USA:s krigsbrott.

Den rättegången blir däremot garanterat av, bara utlämningen kommer till stånd. Moralen bland Natoförespråkarna är minst sagt bristfällig.

Annons

”Sista striden det är..."

På insändarsidorna känns verkligen ”sista striden” vara i antågande. Försvarsministern med stöd av högerblocket har segervittring. Berättigade krav på eftertanke och följande folkomröstning sopas undan. Sverige blir inte längre fredens försvarare.

14 maj landar med största säkerhet Finland i ett beslut om Natoanslutning. Sedan är det tänkt att Sverige kommer efter.

14 maj blir i dubbel bemärkelse en sorgedag. 14 maj 1931 är också minnesdatum då svensk militär mördade strejkande arbetare i Ådalen.

Leif Vänström

Pensionär

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan