Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Debatt
Våld föder våld

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om Sverige byter säkerhetspolitik och vi ställer oss på den ena stormaktens sida, så ökar naturligtvis spänningarna och våldet närmar sig.

Varför skall vi välja mellan två stormakter – som båda har begått brott mot mänskligheten, brott mot krigets lagar och mänskliga rättigheter, den ena en diktatur och den andra med en tveksam demokratisyn – samt båda med vetorätt inom FN, som de mest använder för att paralysera FN:s möjligheter att lösa konflikter och arbeta för världsfreden.

Om Sverige byter säkerhetspolitik och vi ställer oss på den ena stormaktens sida, så ökar naturligtvis spänningarna och våldet närmar sig. Foto: TT

Nej till kärnvapen.

Annons

Ja till nedrustning och fred och på sikt så lite satsning på militärt försvar som möjligt.

Byt säkerhetspolitik till den politik som Olof Palme föredrog inför FN:s generalförsamlingen i början av 80-talet när han redovisade sitt medlingsarbete mellan Irak/Iran; gemensam säkerhet - som bygger på militär alliansfrihet och skyldighet att komma överens med sina grannar om alla frågor kring gemensamma gränser för att skapa gemensam säkerhet. (John W Burtons Mänsklig säkerhet.) Alltså inte den ”hemmagjorda” gemensamma säkerhet som vi nu tillämpar med ”vi bestämmer själv vilka vi samarbetar med”, detta är bara trams, liksom den transatlantiska länken.

Annons

Satsa på FN, nedrustning och fredsarbete och prioritera allt samarbete med våra grannar

Riktig gemensam säkerhet utgår ifrån alliansfrihet och geografin, det vill säga alla sköter om grannsämjan.

En långsiktigt förändrad säkerhetspolitik kräver en rådgivande folkomröstning efter en upplysande debatt som balanserar rädsla och eventuella påverkansaktiviteter från främmande makt. Valdagen skild från våra vanlig riksdagsval. Det är viktigt med en folkomröstning, skild från de allmänna valen, för att hantera den skräckpropaganda borgare och den borgliga (inklusive SVT och SR) pressen har skrämt upp svenskarna med.

Peter Hultqvist, angående din krönika i DD den 30 april, nej, vi är inte intresserad varför du är socialdemokrat, det vet vi. En intressantare fråga är hur du fortfarande skall representera oss i regeringen. Som jag ser det måste du lägga fast alliansfriheten och justera den gemensamma säkerheten enligt ovan, samt lägga upp planer för utvecklingen av vårt försvar och beredskap inför alla möjliga kriser. När vi rustat till lämplig nivå avvecklar vi alla militära samarbeten med alla utan våra grannar. Skriva under och ratificera kärnvapenförbudet. Satsa på FN, nedrustning och fredsarbete och prioritera allt samarbete med våra grannar. En freds-, FN eller samarbetsminister behöver inrättas.

Knut Isaksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan