Annons

Annons

Annons

Natodebatten

Insändare
Låt demokratin råda om ett Natomedlemskap

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rysslands krig mot Ukraina är fruktansvärt. Det har präglat svensk offentlighet sedan starten. Sverige har tagit ställning och fördömt de ryska ledarnas folkrättsvidriga beteende. Men nu vill vår statsledning gå ännu längre, ett svenskt medlemskap i Nato finns på dagordningen. Detta är ett minst lika viktigt och omvälvande beslut som beslutet att gå med i EU.

Annons

Låt folket överväga och säga sitt om svenskt Natomedlemskap. Foto: TT

Annons

Sättet som vår statsledning vill fatta detta beslut på är varken särskilt fritt eller demokratiskt

När det gällde EU-medlemskapet fick folket säga sitt genom en folkomröstning. Det hävdas att vi måste gå med i Nato för att försvara frihet och demokrati. Men sättet som vår statsledning vill fatta detta beslut på är varken särskilt fritt eller demokratiskt. Knappast någon nyanserad debatt har kunnat föras under det pågående kriget.

Opinionen mot svenskt Natomedlemskap är skrämd till tystnad eftersom ja-sägarna i många fall satt ett likhetstecken mellan Natomotstånd och undfallenhet för Putin och Ryssland.

I senaste valrörelsen 2018 var knappast frågan om svenskt Natomedlemskap uppe till debatt. Och det verkar onekligen som om den socialdemokratiska ledningen vill slippa debattera frågan om svenskt Natomedlemskap även under denna valrörelse 2022.

Låt oss inte döma ut demokratin för demokratins skull. Låt folket överväga och säga sitt om svenskt Natomedlemskap.

Henrik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan