Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Samtala om vatten och avlopp - men inte om garantitillägg

Partier i kommuner jämfört med i riksdagen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Locket till en avloppsbrunn. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX.

Annons

De gångna veckorna har jag sett och lyssnat på några kommuners fullmäktigemöten. I flera fall dök samma områden upp, som om nätet för vatten och avlopp. Och saker som rör det kommunala bostadsbolaget eller annat som gäller bostäder som tomter.

Mycket återkommer mellan kommunerna, särskilt områdena som rör deras ekonomi som skolan och äldre- och barnomsorgen. Det gångna året har kommunernas ekonomi gynnats av större statsbidrag än vanligt. Det har framgått av de årsredovisningar som är upp till godkännande på kommunernas fullmäktigemöten.

Kommunerna har nästan samma valsystem som i riksdagsvalet även om en del saker varierar som nivån för små partier att få plats i fullmäktige. Men partiernas sätt att bilda styren är annorlunda och mer flexibla. Numera kan alla möjliga kombinationer av partier finnas i styrena. Så har det varit i några årtionden och det blir allt mer varierande kombinationer av partier i styren.

Annons

Annons

Att kommunerna har hand om många uppgifter som är av praktiskt slag där ideologiska aspekter är nedtonade bidrar till varierande styreskombinationer. Vatten och avlopp, vägunderhåll, skolstruktur och bemanning i äldreomsorg är påtagliga verksamheter och kan ge möjlighet att samarbeta om trots olika ideologier hos partierna.

I kommuner får partier styra i fler kombinationer än på riksplanet och än förr. Det är en förändring sett över en längre tid. Länge, sedan allmänna och lika rösträttens införande 1921 och partisystemets stabilisering på fem partier på 30-talet som varade till 80-talet, hade många kommuner samma styre i årtionden. Det var antingen ett socialdemokratiskt eller ett borgerligt.

Runt 1970 skedde en kommunreform där många kommuner slogs ihop. Då fick Sverige de knappt 300 kommuner som det är i dag. Med fler partier i fullmäktige, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och i vissa fall lokala partier, som ibland uppstått och försvunnit, har det blivit färre kommuner som haft ett helt borgerligt eller socialdemokratiskt styre.

I några fall skedde reaktioner mot långvariga S-styren för runt 20 år sedan. Ett av dem var Kalix där Peter Eriksson, senare språkrör för Miljöpartiet, bildade ett styre. Det bildades ett styre utan S med MP, borgerliga partier, ytterligare något parti och V.

En del väljare tycker nog det är konstigt att partier som V och C kan samtala om vatten och avlopp på ett ställe, kommunen, men inte om garantipensionen på ett annat, riksdagen.

Annons

Annons

Efter senaste valet fick i många kommuner styrande S bredda styret och ta med borgerliga partier. Ibland var det inte bara C eller L utan såväl M som KD. I kommunerna återfinns alltså en mängd varianter av styren. Och sådant som inte sägs kunna förekomma på riksplanet, som att C och V är i samma styre (ihop med även S och kanske MP) förekommer i kommuner. Där förhandlar C och V (och ofta även åtminstone S) om budget och annat. På riksplanet menar dock C att det som är möjligt i flera tiotals kommuner, att C och V förhandlar om ekonomi, inte är möjligt.

På andra delen av vänsterhögerskalan finns borgerliga styren som är beroende av att SD inte röstar emot deras förslag i viktiga omröstningar. I väldigt få kommuner är SD i styrande position. Men det förekommer i några i Skåne och Blekinge.

Efter valet i höst kommer många kommuner att få ovanliga partikombinationer i styren. Sådant som sägs inte vara möjligt på riksplanet kommer att vara möjligt i flera kommuner vad gäller partier i styren och samarbeten. Men visst, de praktiska uppgifterna är fler och större i kommunerna än på riksplanet och de ideologiska aspekterna är mindre även om de finns med även där.

Men en del väljare tycker nog det är konstigt att partier som V och C kan samtala om vatten och avlopp på ett ställe, kommunen, men inte om garantitillägg för pensionärer på ett annat, riksdagen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy