Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Partiledardebatten blev en ångestfylld föreställning

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Partiledardebatten blev en ångestfylld föreställning för de som tar klimatproblemet på allvar. Foto: TT

Annons

Partiledardebatten blev en ångestfylld föreställning för de som tar klimatproblemet på allvar. Åtta politiker, åtta grindvakter såg till att hålla verkligheten på avstånd med hjälp av två programledare.  Sverige har visat att man både kan lösa kriser ekonomiskt och skynda med angelägna beslut. Men man vill inte.

Pandemin slog till och förändrade hela samhället över några månader. Vården gick på knäna, äldre dog i en skrämmande och overklig takt. Hela näringar hotades, arbetslösheten ökade och BNP sjönk. Regeringen skakade fram närmare 400 miljarder kronor i olika stödåtgärder. Sverige återhämtade sig snabbare än andra länder och redan under andra kvartalet 2021 var BNP uppe på normal nivå. Pengarna skapades genom utgivning av statsobligationer som centralbanken köpte. Och var fick centralbanken pengarna ifrån? Jo man tryckte upp dem helt enkelt. Nordeas chefsekonom Annika Winsth anser att man kan betrakta centralbankernas resurser som ”mer eller mindre oändliga”.  Ja då vet vi det. Det går om man vill.

Annons

Annons

Ryssland startar krig och hela den geopolitiska situationen skakas om i grunden. Vi har plötsligt hamnat i en riskzon och vi börjar snabbt snegla efter hjälp. Efter 200 år av fred och med en självbild av att vara fredsmäklare, betrodda som anti-kärnvapenland anser vi oss som lite speciella. Vår flagga betyder något annat än andras. Den där oskyldiga kombinationen av blått och gult står för fred och fristad. Men på någon månad lyckas våra politiker förändra vår identitet.

Förutom förlusten av att vara ett internationellt rättviseföredöme med det ökande gapet mellan fattiga och rika och det urholkade sociala skyddsnätet ska ytterligare en dyrbar pjäs förpassas till museet Sverige. Och jag tillhör inte de där som gillar att se tillbaka. Jag blir bara uttråkad av sportminnen, av Mesta mästarna och de i närmaste kräkframkallande återblickarna av Fotbolls VM 1984 och GES i fotbollströjor.

Nu rusar vi till Nato och bankar på dörren: ”Vi är kompisar va, ni kommer va, vi är som er. Kärnvapen, jajamän, omoraliska insatser någonstans i världen där något land inte är tillräckligt demokratiska och bör invaderas: Jajamän vi kommer, vi gör som er andra.”. Alliansfriheten ströks på några månader, riksdagen höjer tempot och visar att de kan när de vill vad som än står på spel.

I partiledardebatten den 8 maj fanns klimatet med på agendan och tänk, bara tänk om man kunde kicka igång… Men ganska snabbt inser man: Nej. Vi möter istället åtta politiska grindvakter från vänster till höger som turas om att normalisera klimatproblemet. Och två programledare som prydligt håller klimatångesten på avstånd och far med ordet omställning som i princip kan betyda vilka meningslösheter som helst. Istället för kris så  diskuterar man kärnkraft när vi behöver lösningar nu. Forskningen och IPCC :s krisutlåtanden väljer man att undvika.

Annons

Annons

I programmet ”Sverige möts” får vi som vågar istället möta realism. Här fanns exempelvis Pontus Bergendahl, talesperson för Klimatalliansen och aktivist för Extinction Rebellion. Han säger i programmet: "Konsekvenserna av den här katastrofen vi befinner oss i är stora som ett globalt kärnvapenkrig." Programledaren: "I politiken sker ju någon form av klimatomställning."

Pontus Bergendal: "Det sker ingen klimatomställning i princip alls."

Professor Emeritus KTH  Staffan Laestadius: "Pratet om ny teknik är inte giltigt nu under det här decenniet. Vi har den teknik vi behöver för att ställa om NU. Vi måste göra nått, mycket snabbare än vad den politiska debatten hittills i Sverige har gått med på."

Och lösningen på att gå snabbt fram och samtidigt få med sig ekonomi och medborgare finns om man vågar. Sveriges roll som nytänkare och fredsivrare skulle kunna behållas om vi kunde bli det  första land som utlyser allmän mobilisering och kristänkande inför klimatproblemet. Kompensationer för omställningen kan avhjälpas av den dokumenterat praktiska sedelpressen. Krismedvetandet och skräcken inför ett ryskt angrepp borde riktas mot det monumentala klimatangreppet. Påskens kravaller riskerar att inom några år urarta men istället som klimatkravaller. Det kommer inte vara oskyldiga som drabbas, det kommer vara de oskyldiga som startar kravallerna. Föräldrar, lärare, föreningsliv, fackföreningar med flera. Det blir de som kastar gatstenen. Vems trygghet  ska då politikerna värna om, sin egen?

Mats Sederholm

Författare, skribent och aktiv i DiEM25 samt Klimatalliansen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy