Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Drastiska utspel för att sticka ut

Krönika: L och SD vill straffa oskyldiga

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

När man minst anar det så dyker det upp politiska förslag som får en att dra efter andan, vilket också verkar vara meningen med dem. De partier som har svårt att slå sig in i debatten drar ofta till med något drastiskt för att påminna om sin existens. Tilltron till den gamla slogan ”all publicitet är bra publicitet” verkar fortfarande vara stor.

Man kan trösta sig med att förslagen ofta är så ogenomtänkta att de sannolikt inte går att genomföra. Liberalerna har haft det kämpigt under en lång tid. Väljarna är inte imponerade och placerar partiet stadigt under fyraprocentsspärren till riksdagen. Då gäller det att hitta på något helt nytt, så Liberalerna föreslog att man borde vräka hela familjen om något av barnen ägnar sig åt gängkriminalitet.

Annons

De enda som är vräkningsbara är hyresgäster. Det kommer inte att räcka med att man betalar hyran punktligt, inte stör sina grannar och i övrigt håller sin bostad i ett gott skick. Hyreslagen måste också ändras så att kontraktet ryker om man har ett barn som har hamnat snett.

Annons

Lagbok och domarklubba. Foto: Johan Nilsson / TT.

Bild: Johan Nilsson/TT

Liberalerna kanske har tänkt göra undantag för de föräldrar som gjort allt i sin makt plus vänt sig till socialen för att få hjälp, vad vet man? Man vet ingenting för några detaljer har de inte avslöjat.

Vad ska man göra med villaägare och bostadsrättsinnehavare som har kriminella barn? Eller menar Liberalerna att de enbart har välartade barn? Om inte så krävs det omfattande förändringar av lagarna. Lagfarten är det inte så lätt att ta ifrån någon. Och hur gör man med lånen, kan man lägga ut någons bostadsrätt till försäljning eller kan man tvinga någon att sälja den? Frågorna hopar sig. Några svar är inte att vänta, det var ju bara ett uppkast i hopp om att någon väljare skulle bli imponerad.

Sverigedemokraterna toppar Liberalerna och vill utvisa hela familjen om något minderårigt barn dras in i kriminalitet. För SD räcker det inte med vräkning, hela familjen ska ut ur landet inklusive de syskon som inte gjort ett dugg. Det kanske går lättare att utvisa villaägare och bostadsrättsinnehavare än att ta ifrån dem bostaden. Men SD utesluter nog att det finns kriminella barn i dessa familjer, i alla fall om de inte har rötter i ett annat land.

Annons

Annons

Att straffa någon som inte har gjort sig skyldig till något kriminellt är en helt ny juridisk uppfinning. Det gäller att komma ihåg att de partier som lägger förslagen nu, när de är i opposition, kan sitta i regeringen efter valet. Då kan de förslag som ser ut att ha drunknat flyta upp till ytan.

Vi är upptagna av frågan om en NATO-anslutning och kriget i Ukraina, så de tappra försök att sticka ut med något annat drunknar i debatten med ett undantag, Ebba Busch som alltid lyckas slå världen med häpnad.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan