Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratiskBorlänge

Göran Greider
Borlängemoderaters valgåva till (s)

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Erik Nises, s i Borlänge, har fått en fin valpresent av moderaterna.

Bild: Jerry Brodin

Annons

Man kan inte annat än glädje sig åt somliga borgerliga partiers bristande fingertoppskänsla. Häromdagen gick således Moderaterna i Borlänge ut med förslaget (för andra gången) att en utredning bör göras om det är bra att sälja ut Borlänge Energi och Tunabyggen. Deras verksamhet hör enligt moderaterna inte till välfärdens kärna – en ståndpunkt som jag tror att få delar som måste ha el och bostad, det vill säga praktiskt alla.

När S-ordföranden Erik Nises reagerade på Moderaternas förslag lät han i ilskan ändå nästan glad – som om han och (s) fått en present som borde gå att använda i en kommande valrörelse. Nej till Moderaterna utförsäljning av det kommunala energibolaget, är en bra valparoll.

Annons

När s-ordföranden Erik Nises reagerade på moderaternas förslag lät han i ilskan ändå nästan glad – som om han och (s) fått en present som borde gå att använda i en kommande valrörelse

Annons

Utförsäljningar och avregleringar är ytterst sällan några folkliga önskemål. När energibolag och andra statliga företag sålts ut har det nästan aldrig föregåtts av någon folkomröstning. Utom i ett fall: Helsingborg 2020. Där ville den borgerliga majoriteten sälja ut Öresundskraft för ett antal miljarder. Men kommuninnevånare lyckades få till stånd en folkomröstning – varvid hela 96 procent röstade Nej till denna idé. Sedan övergav borgarna där sina  utförsäljningsplaner.

Självklart är det så att el, bostäder eller vatten är saker som vinner på att vara i offentlig ägo. De måste vara långsiktigt stabila. Ägandet måste vara någorlunda nära väljare och folkvalda. Privatiseras de är det någon som ska ha ut vinst och chefsbonusar på det, och det är de privata ägarna. Så berövas kommuner på intäkter till den kommunala verksamheten.

I Stockholm var det under socialdemokratisk ledning som energin såldes till jättebolaget Fortum för åtskilliga år sen, ett beslut som ansvariga s-politiker sedan ångrade bittert.

Men de här utförsäljningsförslagen som så ofta dyker upp från högerhåll motiveras framförallt med att de rör verksamheter som inte hör till ”välfärdens kärna - och det är verkligen en mycket intressant tankefigur. Den blev vanlig under Reinfeldtåren när moderaterna försökte få väljarna att tro att detta högerparti numera brydde sig om välfärdsstaten. Men i välfärdens kärna när det formuleras från det hållet har aldrig de livsviktiga trygghetssystem som handlar om sjukförsäkring eller pensionssystem räknats in. A-kassan – det brydde sig de moderata välfärdskärnekramarna inte om, kanske beroende på att de trodde att deras starkaste väljare sällan var i behov av ett fungerande offentligt trygghetssystem.

Annons

Annons

Länge räknades på sätt och vis också bostadspolitiken till kärnverksamheterna i välfärdsstaten. Den sociala bostadspolitik som lanserades på trettiotalet var till för att tillräckligt bra och billiga bostäder skulle byggas för de många. Därför behövdes ett subventionssystem. När det på nittiotalet togs bort av Bildtregeringen föll mycket av bostadsbyggandet mycket riktigt bort – och välfärden försämrades drastiskt för massor av människor.

Utförsäljningar av offentlig verksamhet handlar också om ekonomisk demokrati. När viktiga verksamheter flyttar från det offentliga till det privata minskar medborgarnas makt över dem. Den marknadsskola vi har idag har gett väldigt mycket makt åt privata skolkoncerner.

Hursomhelst – moderaterna i Borlänge har gett (s) och (v) i samma kommun en fin present.

Annons

Annons

Till toppen av sidan